GRILOVÁNÍ: Marinády podle znamení – 1. část

16. června 2015·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Celé Česko griluje s rádiem Frekvence 1! V rámci naší akce pro vás máme spoustu zajímavostí, které se týkají právě grilování. Tentokrát jsou to marinády podle znamení.

Papriková marináda pro Kozorohy a Býky

Pro Kozorohy a Býky je typická určitá paličatost a ta by se dala vizualizovat právě do paprik.

Na 4 vepřové kotletky nebo 8 jehněčích si připravte:

* 8 lžic olivového oleje
* 1 stroužek česneku
* 1/2 lžičky soli
* 1/2 lžičky mletého pepře
* 1/2 lžičky červené papriky
* 1/2 lžičky worcesterské omáčky

Olej smícháme s prolisovaným česnekem a ostatními surovinami. Ve vzniklé marinádě obalíme maso a necháme přikryté nejlépe 24 hodin před samotným grilováním.

Bylinková marináda pro Ryby a Raky

Na 4 pstruhy nebo 12 porcí kapra budete potřebovat:

* 3 dl olivového oleje
* 2 hrsti sekaných bylinek (pažitka, petrželka, rozmarýn, tymián, bazalka)
*1 lžičku čerstvě mletého pepře
*1 prolisovaný stroužek česneku
* 1 lžičku nastrouhané citronové kůry

Všechny suroviny promícháme, necháme v ledničce důkladně vychladnout a pak je krátce rozmixujeme ponorným mixérem ve vzniklé marinádě. Důkladně obalíme maso je a necháme je odležet nejméně 3 hodiny v chladu.

Vinná marináda se hodí pro Blížence a Váhy

Na 12 kuřecích křidélek si připravte marinádu ze:

* 4 dl červeného vína
* 3 lžic octa
* 1 bobkového listu,
* 5 kuliček celého pepře
* oleje

Všechny suroviny pečlivě promícháme. Očištěná kuřecí křidélka důkladně obalíme ve vzniklé marinádě. Naskládáme je do vhodné nádoby, přikryjeme fólií a necháme odležet v chladu.

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme