Gurmáni z Frekvence 1 na cestách: Anglie! 

16. srpna 2015·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Pokud se chystáte na Britské ostrovy, těšte se na velice pestrou nabídku jídla. Britové si rádi pochutnávají na zvěřině, hovězím, krůtím, ale také na jehněčím. Milují ale také ryby a mušle.

Tradiční anglické pokrmy

Základem jídelníčku Britů je bohatá snídaně. Na talíř dostanete klobásky, slaninu, ledvinky, vajíčka na několik způsobů, fazole, rajčata a taky opečenou bramborovou kaši. Pokud i po tom všem nebudete mít dost, můžete se ještě zasytit ovesnou kaší nebo kukuřičnými lupínky.

Kuchař Jirka Babica si v anglii rád dává Fish&Chips, protože to je největší anglická specialita správná. Jinak se v Anglii hodně staví na bramborách.

Brambory na mnoho způsobů

Je pravdou, že velká spousta anglických jídel je doplněna brambory nebo bramborovou kaší. Vynikající je např. Shepherds Pie, tedy mleté jehněčí mleté maso se zeleninou pokryté bramborovou kaší. Existuje i jeho obdoba, Cottage Pie, kdy jehněčí maso nahrazuje hovězí. Tzv. piů existuje ještě další velká spousta a podávají se jak teplé, tak i studené. V Anglii také milují volské oko. To vám nejčastěji naservírují s uzenou šunkou.

V Anglii je jídlo drahé a tak se dojídají i zbytky. Proto vznikl Bubble squeak, což jsou zapečené brambory s kapustou a zbytky z předchozích jídel.

Anglické kuchyně je plná brambor a párků, není proto divu, že tam dostanete párky s kaší, ale také toad in the hole, což jsou párky zapečené v palačinkovém těstě.

Británie je také kolébkou dlouhých odpoledních pikniků a čaje o páté. K němu vám nabídnou buď sladký zákusek nebo sendvič, do kterého dávají svůj typický cheddar.

Frekvence 1 vám přeje: Enjoy your meal! 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme