Italové mají na své farmě rekordní velikost třešní. Nově získali zápis v Guinnessově knize rekordů

12. července 2021·Jídlo a pití·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Bratři Alberto a Giuseppe Rossovi ze severu Itálie mají důvod k radosti. Vydobyli si své místo v  Guinnessově knize rekordů. Povedlo se jim to díky třešni, která se o pár gramů stala tou nejtěžší třešní na světě.

Bratři pocházejí z městečka Pecetto Torinese, které je kousek od Turína a pěstování třešní se jejich rodina věnuje už přes sto let. Společně s matkou se v kopcích u Turína na farmě Cascina Canape starají vedle prasat a skotu i o třešňové sady, které v roce 1915 zasadil jejich pradědeček. Třešně odrůdy Carmen patří mezi velké, průměrně má toto ovoce zhruba 13 gramů.

Bratři si ale všimli, že ty jejich jsou opravdu velké. “Před pár let jsme si všimli, že naše třešně jsou opravdu velké. Tento rok jsme se rozhodli udělat to správně a povolali odbornou komisi,” uvedl Alberto pro list La Republica. Předchozí rekord držela odrůda třešně jménem Ferrara s váhou 26 gramů. Takové třešně ale rostly na farmě Rossových běžně.

Proto si bratři vybrali obzvlášť velkou třešeň a na konci června povolali všechny, kteří jsou nutní pro potvrzení rekordu, což je agronom a úředník, kteří potvrdí platnost měření. Vybraná třešeň vážila přesně 33,0507 gramu (běžně třešně odrůdy Carmen váží 15 až 20 gramů). Minulou sobotu přišlo z Londýna potvrzení světového rekordu. Bratři mají nejtěžší třešeň na světě. A není vyloučeno, že v budoucnosti vlastní rekord ještě překonají.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme