Vyhledávání
Krajkový dort
Vejce s cukrem a vanilkou šlehejte elektrickými metlami v míse ve vodní lázni, až vznikne hustá pěna.
Potřebné suroviny:
Na korpusy:
10 vajec
300 g krupicového cukru
240 g polohrubé nebo hrubé mouky
100 g škrobové moučky
špetka pravé vanilky
máslo a strouhanka na vysypání forem
Na krém:
250 g másla, změklého
150 g moučkového cukru
200 g kokosu, nastrouhaného
300 ml mléka
250 ml smetany ke šlehání
70 g hladké mouky
1 vanilkový cukr
lžíce másla
Na potažení dortu:
meruňková marmeláda
500 g marcipánové hmoty (např. www.fiala.cz)
Na krajkování:
220 g moučkového cukru
2 bílky
1 lžička citronové šťávy
Postup přípravy:
Vejce s cukrem a vanilkou šlehejte elektrickými metlami v míse ve vodní lázni, až vznikne hustá pěna. Mísu odstraňte z teplé lázně a šlehejte až do vychladnutí hmoty. Nakonec vařečkou lehce přimíchejte mouku smíchanou se škrobovou moučkou. Hmotu vlijte do tukem vymazaných a strouhankou vysypaných forem, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, až těsto zpevní a na povrchu lehce zezlátne (Můžete provést i test špejlí. Ulpí-li na ní vlhké drobečky, je dort upečený).
Kokos zalijte mlékem a nechte aspoň 30 minut stát. Pak dejte na plamen a nechte přejít varem. Nechte vystydnout. Prošlehejte máslo s cukrem, vmíchejte kokos a položte stranou.
V kastrůlku promíchejte smetanu s moukou, vanilkovým cukrem a máslem a přiveďte za stálého míchání k varu. Míchejte, až vznikne hladký bešamelový krém. Za občasného promíchání ho nechte zchladnout. Nakonec promíchejte vyšlehané máslo s cukrem s bešamelem na hladký krém (oba krémy musí mít stejnou teplotu).
Oba korpusy prořízněte (jednou nebo dvakrát), jednotlivé vrstvy potírejte zavařeninou a kokosovým krémem a skládejte, až vám vznikn dvojitý vysoký dort. Povrch a bok potřete marmeládou. Na moučkovým cukrem posypané pracovní ploše rozválejte marcipánovou hmotu a pomocí válečku ji přeneste na dort. Bílkovou polevou pak vytvořte krajkový vzor.