Nenechte se oklamat krabičkou! NÁVOD, jak poznat, že kupujete česká vejce

12. dubna 2017·Jídlo a pití·Redakce

Každé druhé vajíčko v Česku je z dovozu. Chcete mít zaručenou českou kvalitu? Tak to musíte v obchodě otevřít krabičku a přímo na vejcích v kódu hledat označení CZ. Jak jinak poznat vejce z české farmy?

Snad nikdy v roce nenakoupíme tolik vajec jako na Velikonoce. Během svátků jara je totiž nepoužíváme jen ke konzumaci, ale i na výzdobu. Jak ale poznat, že si v obchodě kupujeme kvalitu?

Podle údajů Potravinářské komory ČR se loni do republiky dovezlo 1,185 miliardy vajec. Proti roku 2014 jde o 75procentní zvýšení.

Dovozy polských vajec na český trh se ostatně dlouhodobě zvyšují. Podle drůbežářů ovšem čeští zákazníci často nepoznají, zda si skutečně kupují česká vejce. Drůbežáři proto žádají, aby se země původu vajec musela psát na krabičce. Nyní se na krabičce označuje země, kde byla vejce balena. Zákazníci, pokud chtějí české produkty, se proto musí podívat dovnitř na značení přímo na vejci.

Co hledat?

Na skořápce každého vejce musí být kódované informace o chovu, výjimka je u podniků do 50 nosnic. První číslo na vejci označuje, o jaký typ chovu drůbeže jde, dále je na něm označení země původu a registrační číslo chovu.

Pokud jde o chov v ekologickém zemědělství, je první číslo kódu 0. Pokud jde o chov ve volném výběhu, značí se 1, dvojka znamená chov v halách na podestýlce a trojka chovy v obohacených klecích.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme