Vyhledávání
Polenta se smrži na smetaně se špenátem
Na polentu uveďte vývar do prudkého varu a tenkým pramínkem za stálého šlehání metlou vsypte kukuřičnou krupici.
Potřebné suroviny:
1 litr zeleninového vývaru
250 g instantní polenty
100 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
2 hrsti listů čerstvého špenátu, natrhaného
2 lžičky drceného černého pepře
100 g změklého másla
sůl
Na smrže:
6 hrstí čerstvých smržů
3 lžíce olivového oleje
4 malé cibulky, jemně nakrájené
2 stroužky česneku, rozdrcené
100 ml dezertního vína
200 ml smetany ke šlehání
2 lžíce hrubozrnné hořčice
malý svazek estragonu, najemno nasekaného
Postup přípravy:
Na polentu uveďte vývar do prudkého varu a tenkým pramínkem za stálého šlehání metlou vsypte kukuřičnou krupici. Povařte podle návodu na obalu. Do kaše pak vmíchejte parmazán, špenát, drcený pepř a polovinu másla, ochutnejte ji a případně dosolte. Vlijte na olejem potřený pečicí plech, uhlaďte nožem a nechte vychladnout. Pak vykrojte tvořítkem o průměru 10 cm šest koleček. Smrže podélně rozkrojte a velice pečlivě vymyjte pod tekoucí vodou. Osušte. V kastrolu rozehřejte olej a osmažte na něm cibulku a česnek, 3 až 4 minuty, až zvláční. Vsypte houby a ještě chvíli smažte. Podlijte vínem, nechte ho odpařit, zalijte smetanou a vmíchejte hořčici a estragon. Osolte a opepřete podle chuti a ponechte na teple. Kolečka polenty osmažte na másle dozlatova, navršte na ně houbovou směs a ihned podávejte.