Polenta se smrži na smetaně se špenátem

8. dubna 2010·Jídlo a pití·Redakce

Na polentu uveďte vývar do prudkého varu a tenkým pramínkem za stálého šlehání metlou vsypte kukuřičnou krupici.

Potřebné suroviny:

1 litr zeleninového vývaru

250 g instantní polenty

100 g čerstvě nastrouhaného parmazánu

2 hrsti listů čerstvého špenátu, natrhaného

2 lžičky drceného černého pepře

100 g změklého másla

sůl

Na smrže:

6 hrstí čerstvých smržů

3 lžíce olivového oleje

4 malé cibulky, jemně nakrájené

2 stroužky česneku, rozdrcené

100 ml dezertního vína

200 ml smetany ke šlehání

2 lžíce hrubozrnné hořčice

malý svazek estragonu, najemno nasekaného

 

Postup přípravy:

Na polentu uveďte vývar do prudkého varu a tenkým pramínkem za stálého šlehání metlou vsypte kukuřičnou krupici. Povařte podle návodu na obalu. Do kaše pak vmíchejte parmazán, špenát, drcený pepř a polovinu másla, ochutnejte ji a případně dosolte. Vlijte na olejem potřený pečicí plech, uhlaďte nožem a nechte vychladnout. Pak vykrojte tvořítkem o průměru 10 cm šest koleček. Smrže podélně rozkrojte a velice pečlivě vymyjte pod tekoucí vodou. Osušte. V kastrolu rozehřejte olej a osmažte na něm cibulku a česnek, 3 až 4 minuty, až zvláční. Vsypte houby a ještě chvíli smažte. Podlijte vínem, nechte ho odpařit, zalijte smetanou a vmíchejte hořčici a estragon. Osolte a opepřete podle chuti a ponechte na teple. Kolečka polenty osmažte na másle dozlatova, navršte na ně houbovou směs a ihned podávejte.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme