TIP FREKVENCE 1: Pijte s noblesou! Poradíme vám, jak být ve společnosti za hvězdu!

30. prosince 2015·Jídlo a pití·Luboš Procházka

Blíží se konec roku a to znamená spoustu oslav, návštěv, večírků. K nim patří i dobré víno. Abyste si víno vychutnali s noblesou, naučte se chovat jako profík!

Nedržte sklenku za kalich

Vypadá to nepěkně. Na skle zanecháte otisky prstů. Navíc zejména bílé víno zahříváte na teplotu, kterou mít nemá. Když už někdo vymyslel, že má sklenka stopku a patku, využijte k držení jich.

Stopka

Stopka (možná jí říkáte nožička, tak to už neříkejte!) je správné místo pro vaše prstíky. Milovníci vín drží sklenku za stopku. Takže vy také! Lépe tak ohodnotíte barvu a vůni vína.

Patka

Za patku drží skleničku someliéři a znalci vína. Držení skleničky za patku z vás sice znalce vína neudělá, ale ve společnosti budete IN.

Zkoumejte

Při degustaci skleničku oddalte od úst a ohodnoťte vzhled a barvu nápoje. Víno by mělo být čiré, průhledné a neměly by v něm být kaly a sedliny. Otáčivými pohyby zjistíte hustotu a viskozitu vína. Tedy jestli se víno chová ve skleničce jako voda nebo spíše jako olej.

Přivoňte si

Přivoňte si blízko skla, tam se nejvíc rozvine aroma vína. Pamatujte na pravidlo 3 přičichnutí: poprvé zhodnoťte, jestli vám víno voní. Podruhé přivoňte déle a poznejte, jakou má vůně sílu. Při třetím přičichnutí zkuste definovat, jaké známé vůně cítíte.

A teď se už můžete napít. Pití vína je obřad, pamatujte na to! Budete styloví a večírek si užijete.

Na zdraví!

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme