Vlašské ořechy jsou bombou plnou zdraví: 5 důvodů, proč tuhle superpotravinu sbírat, sušit a jíst

1. října 2020·Jídlo a pití·Redakce

Ilustrační foto (Foto: Shutterstock.com)

Vlašské ořechy patří mezi nejstarší superpotraviny konzumované už v neolitu, jak dokazují archeologické nálezy. Jsou nejen chutné, ale i zdraví prospěšné. Jejich sezóna v Česku v tuto dobu vrcholí. Připravili jsme proto pět pádných důvodů, proč je zařadit do jídelníčku. Pakliže tedy nejste alergiky.

1. Obsahují zdravé tuky

Zhruba pět až osm jader denně stačí k tomu, aby vám snížily hladinu cholesterolu v krvi, a to dokonce o 16 %. Vlašáky obsahují zdraví prospěšné nenasycené tuky, bílkoviny a jsou bohatým zdrojem vitaminu B a E, zinku a hořčíku.

2. Jsou zdravým mlsáním

Honí vás mlsná? Raději si vylouskejte hrstku ořechů, které na rozdíl třeba od sušenky obsahují vitamíny a minerály, zasytí a nejsou tak zdrojem prázdných kalorií, které sice tělu dodají energii, ale z nutričního hlediska tělu nic nepřinesou.

 

3. Budete déle a zdravěji žít

Dejte si denně alespoň hrst vlašských ořechů a můžete žít déle a zdravěji. To tvrdí závěry výzkumu amerických a čínských vědců, který vyšel v odborném magazínu American Journal of Clinical Nutrition. Podle výzkumu mohou ořechy snížit riziko srdečních onemocnění až o třetinu. Podle jiných studií chrání před cukrovkou.

4. Zlepší trávení

Vláknina, kterou vlašské ořechy obsahují, podporují lepší trávení a mají pod kontrolou hladinu cukru. Jsou tak skvělé i při hubnutí.

5. Vrásky nemají šanci

Vitamin E, který vlašské ořechy obsahují, má prokazatelně vyhlazující účinky.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme