Zapomeňte na superpotraviny. Superbylinky, které nabudí váš organismus

30. dubna 2020·Jídlo a pití·Karolína Stránská

Většina z nás je obeznámena s výhodami superpotravin, mezi které se řadí brokolice, špenát či kustovnice. Bylo o nich totiž napsáno nespočet článků a studií. Odbornice na bylinky však uvádí, že některé rostlinky mohou váš organismus nabudit mnohem účinněji.

Britská bylinkářka Rachel Landon napsala knihu, v níž se zaměřuje na to, jak mohou bylinky pomoci zmírnit stres, uklidnit trávení a nabudit naši imunitu. Tyto superbylinky jsou známy jako adaptogeny a jsou schopné vrátit naše tělo do rovnováhy.
Ačkoliv ne všechny zázračné rostlinky v knize se dají klasifikovat jako typické bylinky, všechny se používají v tradiční bylinné medicíně.

Které životabudiče vám tedy pomohou přežít sychravý podzim?

Bazalka

Bazalka, známá jako královna bylinek, pomáhá ulevit od stresu a úzkosti. Léčí také nespavost a celkové vyčerpání.

Kopřivové listy

Rachel tvrdí, že kopřiva je jednou z jejich nejoblíbenějších bylinek. Je neuvěřitelně mocným tonikem proti vyčerpání a mdlobám.

Rozchodnice růžová

Rozchodnice, také známá jako “kořen růže”, je další bylinkou, které nabuzuje náš imunitní systém a zvyšuje plodnost. “Jak už to u adaptogenů bývá, její benefity se prokazují po delší době užívání,” říká Rachel. Rostlina napomáhá imunitě, vyvažuje obsah cukru v krvi a podporuje plodnost u žen i mužů.

Sibiřský ženšen

Zbavuje člověka vyčerpanosti a pomáhá se soustředěním.

Kurkuma

Tento zlatý zázrak je antioxidantem prospívajícím naší pleti, zažívacímu systému. Bojuje proti zánětům. “Zdá se, že schopnosti tohoto zlatého koření jsou nekonečné,” přiznává Rachel.

Indický ženšen

Indický ženšen, známý pod názvem ašvaganda, roste v Africe, Středozemí a na Dálném východě. Využívá se zejména pro zvýšení energie. Zmírnit může také stres a úzkosti.

Zázvor  

Zázvor se obvykle používá jako domácí pomocník v boji proti nachlazení a chřipce. Vyvolává totiž pocení a nutí tak tělo vylučovat toxiny.

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme