Pro co sáhnout do spíže? 6 věcí, kterými si zklidníte tělo po svátečním hodování

2. ledna 2018·Jídlo a pití·Redakce

Na svátcích milujete hlavně jídlo a teď máte rozhozené trávení? Podle babských rad vám pomůžou potraviny, které máte běžně doma. Lesní ovoce, kurkuma, kmín nebo fenykl. Tohle jsou zázraky našich babiček.

Dopřávali jste si jídla nebo alkoholu? Máte podrážděný žaludek a střeva? Bolest břicha, nechutenství nebo průjem a nadýmání? Proti těmto problémům vám pomůže pár osvědčených tipů.

Na křeče s kurkumou 

Křeče v žaludku vám dokážou znepříjemnit den. Pomůže vám proti nim kurkuma nebo indický šafrán. Rozemletý oddenek této rostliny se dá běžně pořídit k dochucování pokrmů. Stačí si dvakrát denně rozmíchat lžičku tohoto jemného prášku ve sklenici vody nebo ji přidat přímo do jídla.  

Prospějete tím játrům (i žlučníku), obnovíte činnost střev a slinivka vám také bude vděčná. Kurkuma totiž obsahuje látku zvanou kurkumin, který má skvělé antioxidační a antibakteriální účinky.  

Nafouklé břicho vyřeší kmín, anýz nebo máta  

Trpíte nadýmáním? Zkuste kmínový čaj. Přidejte dvě lžičky rozdrceného kmínu do šálku vroucí vody. 15 minut nechtě louhovat a poté slijte. Pijte šálek vlažného kmínového čaje třikrát denně, nejlépe vždy po jídle. Podobný účinek bude mít čaj z fenyklu. Ten ale bude účinnější, když si ho dáte před jídlem.  

Od nadýmání vám uleví také mátový čaj. Sušené listy máty peprné nechtě louhovat ve 200 ml vroucí vody a po patnácti minutách přeceďte. Pijte třikrát až čtyřikrát denně.  

Nápoj z jablečného octa 

Vašemu zažívání pomůže také nápoj z jablečného octa. Na rozdíl od klasického octa bílého obsahuje kyselinu jablečnou, která vyrovnává pH v žaludku (přispívá k rovnováze zásad a kyselin). Do půllitru vody přidejte dvě čajové lžičky a tento nápoj pijte třikrát denně.  

Na průjem s lesním ovocem 

Trpíte průjmem? Spolehněte se na účinky drobného ovoce. Vyzkoušejte ostružiny, brusinky nebo borůvky. Do 400 ml vody dejte tři lžíce této dobroty a mírně vařte po dobu pěti minut. Nejsou-li k dispozici čerstvé plody, použijte sušené, či mražené. Pijte šálek třikrát až čtyřikrát denně. Vždy si čaj dělejte čerstvý.  

Matador zázvor 

V poslední době je zázvorový čaj velice populární. Skvělé účinky zázvorového oddenku jsou známy už několik stovek let. Možná si nápoj spojujete jen s úlevou a prevenci proti nachlazení, to by byla ale škoda. Šálkem zázvorového čaje po jídle přispějete ke zklidnění trávícího systému.

Příprava tohoto nápoje je jednoduchá. Očistěte čerstvý zázvorový oddenek, uřízněte přibližně centimetr a najemno nastrouhejte. Přelijte zázvor litrem horké vody, poté přidejte šťávu z celého citronu a dvě až tři lžíce včelího medu. Zázvor ale není pro každého. Opatrní by měli být cukrovkáři, lidé se srdečním onemocněním a těhotné ženy. 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme