Zimní jídelníček: 6 tipů, jak jíst v tuto dobu zdravě a zároveň ušetřit

31. ledna 2017·Jídlo a pití·Redakce

Je možné, že se nám v zimním období zdá, že kvalita ovoce a zeleniny klesá. V obchodech můžeme podlehnout pokušení koupit si borůvky nebo papriky, které obvykle jíme v létě, neboť je považujeme za velmi prospěšné pro zdraví. Ve skutečnosti však je možné ušetřit peníze a konzumovat sezónní produkty, píše italský deník Corriere della Sera.

Kořenová zelenina

Mnoho druhů ovoce a zeleniny, které máme k dispozici v zimě, nám skýtá bohatý zdroj výživných látek. Mnohá kořenová zelenina se sklízí v zimě. Například červená řepa je známá vysokým obsahem vitamínů, minerálů a karotenoidů, je významným zdrojem vlákniny, kyseliny listové a vitamínů C, E a K. “Kořenová zelenina je odolná, a je mnohem těžší její živiny při vaření zničit,” vysvětluje mluvčí Americké akademie výživy a dietetiky Sara Haasová. Řepa je vynikající jako salát s olivovým olejem, protože tak se absorbují vitamíny rozpustné v tucích.

Fenykl

Dalším významným zdrojem živin je fenykl. Obsahuje vitamín C, draslík, vlákninu a kyselinu listovou. Může se jíst syrový nebo připravovaný za nízké teploty do změknutí, kdy se stává lehce sladkým.

Růžičková kapusta

Růžičkovou kapustu nalezneme v obchodech po celý rok, ale je to v zimě sezónní zelenina, a tak není tolik drahá. Je vynikajícím zdrojem vitamínu C, vlákniny a antioxidantů. Aby si zachovala své výživné látky a absorboval se vitamín A, je vhodné péci ji s olivovým olejem, solí a pepřem.

Zelí, brokolice, špenát

Velmi zdravá je zelenina se zelenými listy. Zelí, brokolice, špenát a další zelenina se zelenými listy jsou výbornou alternativou mléčných výrobků jako zdroj vápníku, ale i kyseliny listové a železa, které jsou zvláště významné pro těhotné ženy.

Citrusy

Citrusové plody máme k dispozici po celý rok, ale některé jejich druhy jsou lepší v zimě, protože tehdy vrcholí jejich dozrávání. Pomeranče, grapefruity a mandarinky jsou zásobnicí vitamínu C, vitamínu A a vlákniny.

Granátová jablka

Doporučit lze i konzumaci granátových jablek, jejichž hlavní sezóna je v pozdním podzimu a na začátku zimy. Jsou významným zdrojem antioxidantů, betakarotenu, draslíku a vitamínu C. Jadérka je možné pojídat za syrova jako přídavek do nízkotučného jogurtu nebo se mohou vymačkat a pít jako ovocný džus.

Zdroj: ČTK

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme