První tvarůžková zmrzlina letí na dračku. Dáte si?

3. srpna 2016·Jídlo a pití·Redakce

Netradiční zmrzlina z olomouckých tvarůžků. To je hit v Lošticích na Šumpersku. Vyrábí se tu sýr s nezaměnitelným aroma a teď i zmrzka!

Tvarůžkovou zmrzlinu vyrobili jako první na světě v loštické kavárně U lišky Bystroušky. Její majitel si nechal recept dokonce patentovat. O nevšední zmrzlinu je velký zájem a její prodej roste. 

Na první pohled se sladká tvarůžková zmrzlina neliší od ostatních. To, že je ze syrečků, prozradí až typická chuť a vůně. 

Tvarůžková zmrzlina je vyrobená z tvarohového základu a pikantní sýr v ní má třetinový podíl. A je to hit! V kavárně se prodává nejvíc. 

Dali byste si taky?

Jak se vyrábějí tvarůžky

Tradičně tvarůžky vyráběly ženy, které se označovaly jako pleskačky a využívaly dřevěných nástrojů tzv. klapaček, které dávaly tvarůžkům tvar koleček. Princip výroby se dodnes nezměnil, jen ruční práci z části nahradily moderní stroje. Základem výroby je netučný tvaroh, který zraje se solí. Poté se semele a vytvaruje do koleček, věnečků či tyčinek. Následně se nechávají tvarůžky několik dní zrát v sušárně. Poté jsou tvarůžky promyty, kdy dochází k omytí kvasinek na povrchu a může tak začít působit směs bakteriálních kultur. Na sušících roštech pak dochází k prozrání tvarůžků do hloubky. Z roštů jsou pak sesbírány do beden a uloženy do chladící místnosti, kde ještě jeden až dva dny dozrávají.

Pane jo, to je docela věda. Ale když si dáte chlebík s máslem a k tomu syrečky, nemá to chybu. No a tu zmrzku!!!

Začíná sezóna zmrzliny. Nevěřte všemu, co se o ní povídá!

TIP FREKVENCE Chcete zhubnout? Pak už nikdy nesnídejte toto jídlo!

 

 

Jídlo a pití - další články

Doporučujeme