Kde je řidič? Německo jako první v Evropě pustilo do provozu dálkově ovládané auto

8. února 2023·Články·ČTK

Německá společnost Vay se stala první firmou, která dostala možnost nasadit na veřejné silnice v Evropě vozidlo bez řidiče uvnitř. Firma nabízí tzv. teledriving, což znamená, že vůz je dálkově ovládán lidmi z řídících stanic vzdálených několik kilometrů. Je to mezikrok k plné autonomii.

Firma získala povolení od města Hamburk jezdit na předem určených trasách. Společnost technologii testovala v upravených elektromobilech více než tři roky.

„Nyní budeme pracovat s úřady na dalších krocích, abychom mohli nabídnout tuto službu externistům,“ uvedl generální ředitel firmy Vay Thomas von der Ohe, který dříve pracoval ve firmě zaměřené na samořízené vozy Zoox. „Měli bychom mluvit o měsících, ne o letech,“ dodal.

Služba Vay spočívá v tom, že vzdálený řidič, označovaný jako teledriver, dopraví elektromobil k zákazníkovi. Ten nastoupí a sám se odveze do požadovaného cíle. Teledriver pak vozidlo převezme a dopraví jej k dalšímu zákazníkovi. Startup Vay získal od investorů na rozvoj své technologie zhruba 100 milionů USD (2,2 miliardy korun). Mezi jeho investory jsou bývalý finanční ředitel Googlu Patrick Pichette, firma Kinnevik a společnost rizikového kapitálu Atomico.

Články - další články

Doporučujeme