Kdy je správný čas koupit dětem první mobil? Na fyzickém věku nezáleží, tvrdí odborníci

6. září 2017·Články·Redakce

shutterstock

První mobilní telefon kupují rodiče ve většině případů s nástupem potomka na základní školu a to ze zcela jasného a mnohdy jediného důvodu - kvůli bezpečí, kontrole dítěte cestou ze školy či zájmových kroužků. Je ale správné dát prvňáčkovi telefon?

Fyzický věk nehraje podle psychologů hlavní roli, mnohem důležitější je psychická vyzrálost. Pokud je hlavním motivem hraní her nebo posílání obrázků s kamarády, pak to rozhodně není důvod k nákupu telefonu. Stejně tak není směrodatné, že ostatní spolužáci už telefon mají a Péťa z fotbalu má dokonce ten nejnovější typ.

“Dítě nemůže vlastnit mobil před tím, než pozná hranice vhodnosti, například zda je vhodné fotit, komu dát telefonní číslo nebo kolik volného času věnovat hrátkám s telefonem. Pokud dítě neumí číst, tak ani nemůže procházet různé webové stránky bez toho, aniž by o tom věděli rodiče, a tak by mimo jejich dosah nemělo s telefonem pracovat,” říká dětská psycholožka Mária Tóthová Šimčáková pro tvnoviny.sk.

Děti jsou v dnešní době ohroženy nejen ve světě reálném, ale také v tom virtuálním. Internet používá většina dospívajících daleko dříve než tomu bylo u starších ročníků, proto je důležité komunikovat s dětmi o vhodnosti internetového obsahu z hlediska bezpečnosti a také závislosti. V dnešní době je na většině místech samozřejmostí veřejná WIFI, takže pak už je na dítěti, jak dalece vnímá rozhodnutí rodičů autoritativně.

“Prvořadá je vždy komunikace s potomkem, naučit ho dodržovat pravidla a vyhodnotit důležitost času, který stráví s mobilní aplikací či přáteli venku,” tvrdí Tóthová Šimčáková.

Články - další články

Doporučujeme