20. září se poprvé konal festival v Cannes. Už ve 40. letech byl globálním centrem kinematografie

20. září 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Červený koberec, krásné róby a cvakání fotoaparátů. Bez toho se neobejde dnes žádný filmový festival. Počátky mezinárodních filmových svátků ale souvisely spíše s politikou než s uměleckými výkony a počiny. Právě proto vzniknul ten z francouzských Cannes. Rodil se však v porodních bolestech a na podruhé. První ročník odstartoval 20. září 1946. Pojďme se na tuto velkolepou událost podívat.

Historie velkých filmových přehlídek sahá do 30. let 20. století. Na jejich počátku stál festival v Benátkách. Právě on byl důvodem vzniku toho v Cannes. Byl to ale konkrétně francouzský státní úředník a historik Philipe Erlanger, kterému se při zpáteční cestě z Benátek v hlavě usadil nápad. Usmyslel si, že vytvoří festival oddělený od všech politických tlaků. Nápad rychle protlačil i skrze vládu. Pořadatelských měst nového festivalu se zvažovala řada, nakonec ale padla volba na Cannes.

Média od června 1939 lákala na filmovou přehlídku k Azurovému pobřeží, která měla mít svou premiéru 1. září. Hvězdy se pomalu sjížděly, vytisklo se padesát tisíc plakátů, ale přímo v den konání festivalu se stalo něco, co rozpoutalo další krvavý konflikt. Německo podniklo invazi do Polska a spolu s tím začala 2. světová válka. Festival byl tedy zrušen.

Po válce potřebovalo nový start kde, co. I přes tu ekonomickou situaci a zotavování se z nacistické okupace, město Cannes úspěšně získalo potřebné finanční prostředky na pořádání prvního festivalu, a to už rok po válce. 20. září 1946 bylo konečné datum.

Tentokrát to byla velká sláva. Alegorické vozy ozdobené květinami, ohňostroje módní přehlídky. Co se týče filmů na prvním ročníku se představilo 52 celovečerních a 75 krátkých filmů. Své zastoupení mělo tehdy i Československo ve formě filmu Nezbedný bakalář a Muži bez křídel.

Na druhou stranu bylo vše plánováno na poslední chvíli. Takže samotný průběh akce poznamenala řada technických problémů. Snímek Pověstný muž byl namotán na kotouč opačně, takže film běžel pozpátku. Jindy se zase stalo, že se snímek promítal na plátno vzhůru nohama a vypadl proud.

Den před vyhlášením vítězů navíc bouře odfoukla střechu hlavního sálu. Přesto byl festival v Cannes vyhodnocen jako úspěšný. Zejména díky vysoce kvalitnímu výběru filmu. Navíc každá přítomná země odešla s cenou. V závěru dokonce i italský tisk překvapivě napsal, že festival v Cannes se stal globálním centrem kinematografie a tím je i dodnes.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme