26. září se konala první televizní politická debata. Síla obrazu s výsledky voleb v USA zatočila

26. září 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

První politická debata. (Foto: Profimedia)

Byl to moment, který poukázal na sílu vlivu tehdy se rozšiřujícího média, tedy televize. 26. září 1960 se v ní totiž poprvé uskutečnila politická debata. Na americké stanici CBS proti sobě usedli uchazeči o Bílý dům demokrat John Fitzgerald Kennedy a republikán Richard Nixon.

Televize byla v té době rychle se rozvíjejícím se médiem. V polovině 50 let už ji vlastnila polovina amerických domácností a pomalu se začaly objevovat i první systémy pro barevné vysílání. Politici se v té době samozřejmě už na obrazovkách objevovali, většinou ale s připraveným prohlášením nebo projevem. Politické duely patřily do začátku 60. let rozhlasovému éteru.

Změnila to až stanice CBS, která přišla s nápadem přenést tento formát i do televize. Pro řadu Američanů byla televizní debata první možností vidět své potencionální lídry živě vystupovat a reagovat v takto osobní rovině. Což mělo ve finále velký význam.

Síla obrazu zatočila s volebními výsledky

Nixon byl před duelem favoritem voleb. Byl to politický matador, který už osm let působil jako viceprezident prezidenta Eisenhowera a byl velmi zručným řečníkem. V průzkumech vedl o šest procent nad Kennedym, který byl oproti němu mladý a nezkušený senátor.

Debata se konala v Chicagu a jejím řízením byl pověřen Don Hewitt, který později vytvořil i slavný zpravodajský televizní magazín 60 minut. Jelikož se jednalo o naprostou novinku. Pozval moderátor před ostrým vysíláním oba kandidáty na informační schůzku. Nabídku přijal ale jen Kennedy.

Když 26. září Nixon dorazil do studia na debatu, byl bledý a vypadal nemocně. Zotavoval se totiž ze zranění kolena, při kterém se musel léčit antibiotiky. Kennedy oproti tomu přijel opálený z Floridy, kde předtím vedl kampaň.

Síla obrazu nakonec zatočila s volebními průzkumy. Ty ukázaly po debatě Kennedyho v roli favorita. A to i přesto, že lidé, kteří si debatu pustili v rádiu, považovali za vítěze předvolebního střetu Nixona. Později mezi oběma uchazeči o Bílý dům proběhly ještě další tři televizní debaty, kde už Nixon působil zdravěji. Sledovalo je ale o 20 milionů diváků méně než tu první. Kennedy tak v listopadu vyhrál nad Nixonem těsně, čemuž přispěla právě televizní debata.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme