Celý život dělá to samé jídlo: Téměř stoletý japonský šéfkuchař strávil celý život u jediného pokrmu

6. května 2025·Koktejl·Redakce

Celý život připravovat jenom jedno jídlo? Ano, takřka stoletý japonský šéfkuchař strávil celou kariéru přípravou jediného jídla – úhoří pochoutky zvané unagi. V Tokiu spočívá úspěch mnohých restaurací, kuchařů a prodejců v soustředění se na jednu konkrétní surovinu nebo pokrm.

Restaurace v centru japonské metropole už 200 let nabízí jediný pokrm – svou specialitu ze sladkovodního úhoře. Nyní ji provozuje 96letý šéfkuchař Kanedžiró Kanemoto, jehož rodina vlastní podnik už pět generací. „Kdysi dávno byli zákazníky naší restaurace samurajští válečníci,“ uvedl ke klientele kuchař.

Kuchaři začínají pracovat v pět hodin ráno a jejich úkolem je připravit okolo 600 úhořů. Jen tři roky trvá ovládnutí správné techniky napichování úhořího masa na špejle, osm let poté zabere naučit se správné porcování ryby a celý život, než se člověk naučí ji grilovat, uvedl Kanemotův vnuk Entaró. Ten se nyní připravuje, aby převzal dědečkovo místo a pokračoval v rodinné tradici.

Tajemství úspěchu restaurace však nespočívá v samotné přípravě úhoře. „Přežití naší úhoří restaurace závisí na omáčce,“ řekl Kanedžiró Kanemoto. Ta je směsí mirinu (sladké rýžové víno) a sójové omáčky, ostatní ingredience zůstávají tajné.

 

Koktejl - další články