Dnes je Škaredá středa, podle lidových zvyků by se nikdo neměl mračit

31. března 2021·Koktejl·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

V týdnu před velikonočními svátky se ke dnešku přiřazuje název Škaredá středa. Věřící si připomínají den, kdy Jidáš zradil Ježíše. V lidovém prostředí vznikl zřejmě podle biblického vyprávění, že se Jidáš na Ježíše mračil. Lidová víra a zvyky říkaly, že se proto nikdo nesmí takto škaredit, aby mu to nezůstalo a nemračil se pak během roku na všechny už každou středu.

Černá či škaredá středa je jedním ze dnů pašijového týdne, který začíná Květnou nedělí a končí Velikonocemi. Nazývá se též sazometná, podle zvyku čištění domů a komínů, čímž se vyháněli zlí duchové. Úklidu bylo zasvěceno už předtím Modré pondělí a Žluté úterý. V katolické liturgii na tento den nepřipadají žádné zvláštní obřady.

Jidáš Iškariotský byl jedním z dvanácti Kristových učedníků, který Ježíše podle legendy zradil a prodal za 30 stříbrných. Ze zoufalství nad svým skutkem se později oběsil. Dodnes se pečou z kynutého těsta sladké jidáše, často ve tvaru pletence připomínající provaz, na kterém Jidáš ukončil svůj život. Podle tradice se mají jidáše jíst ke snídani na Zelený čtvrtek.

Koktejl - další články

Doporučujeme