Jaké jméno vyberete gorilí holčičce? Od pátku můžete hlasovat pro to nejkrásnější

19. ledna 2024·Koktejl·Redakce

Duni s mládětem (Zdroj: Zoo Praha)

Zoo Praha oznámila, že se jim podařilo ze vzorku pupečníku zjistit, že novorozená gorilka je samička. Malá princezna se narodila 2. ledna a je dcerou samice Duni a vnučkou slavné Moji, která se jako úplně první gorila narodila v pražské zoo. Křest mláděte by měl být 10. února, do té doby je ale třeba pečlivě vybrat jméno. Hlasovat pro něj můžete na webu iDnes.cz.

Zoo Praha se rozhodla svěřit návrhy jmen dětem v Kamerunu, které se díky projektu Toulavý autobus učí, jak gorily chránit a proč je to důležité. Ty vybraly 10 jmen v dialektu badjoué. Od pátku 19. ledna mohou lidé hlasovat na webu iDnes.cz a podílet se tak na výběru toho nejkrásnějšího.

Nepůjde o jen tak obyčejné jméno, protože to, které bude vybráno, se stane součástí osvěty, která je jedním z cílů chovu ohrožených druhů v lidské péči. Gorily nížinné jsou kriticky ohrožené. Malá gorila se tak stane po mámě a babičce dalším symbolem připomínajícím to, co se děje tomuto druhu v jejich domovině.

Hlasovat můžete do čtvrtka 25. ledna. Do finálové ankety se dostanou tři nejlepší jména. To, které nakonec zvítězí, se dozví příznivci Zoo Praha 10. února při slavnostním křtu malé gorilí princezny.

View this post on Instagram

A post shared by iDNES.cz (@idnescz)

Vybraná jména, ze kterých můžete vybírat:

Alomo (Luna)

Boyô (Vycházející slunce)

Ekiba (Poděkování)

Koh’Eloo’h (“Přechodová liána” symbolizující překročení řeky oddělující nepřátelský svět, před kterým utíkáme, a nový svět, kde se trvale usazujeme. Takový přechod je podle pověry mezi komunitami Badjoué možný skrze tuto mytickou liánu.)

Mamene (Rozbřesk)

Mbia (Milosrdná)

Mbupomo (Lamačka aframonu – tedy rostliny, kterou gorily s chutí konzumují)

Mobi (Dědička)

Mosâmom (Ta, jejíž narození znamená konec války mezi lidmi a zvířaty)

Somalomo (Somalomo – název vesničky u Biosférické rezervace Dja v Kamerunu)

Koktejl - další články

Doporučujeme