Krásný začátek roku! V Zoo Praha se narodilo gorilí mládě

3. ledna 2024·Životní styl·Redakce

Duni s mládětem (Zdroj: Zoo Praha)

V úterý večer se v Zoo Praha stala velká věc. Gorila Duni, dcera slavné Moji, porodila mládě, o čemž informoval ředitel zoo Miroslav Bobek. Mládě je v pořádku a ještě v noci začalo sát mateřské mléko.

Krásná zpráva potěšila všechny fanoušky ve středu dopoledne, kdy ji sdílel na sociálních sítí ředitel Zoo. „Je to tady: Duni porodila! A tady je první fotka, kterou jsem udělal před chvílí. (Omluvte sníženou kvalitu, ale kombinace vzdálenosti, šera a snahy nevyprovokovat Kisuma, focení značně ztížily.),“ napsal. Gorilí miminko přišlo na svět v úterý 21:08.

Porod byl rychlý, a přestože je samice Duni prvorodička, zvládla vše bez sebemenších potíží. První kontrakce jsme pozorovali zhruba ve čtvrt na devět večer, přičemž už o necelou hodinu později bylo mládě na světě,“ popsal průběh porodu kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl. „Ostatní členové skupiny si Duni během porodu a po něm příliš nevšímali, jediný, kdo příchod nového mláděte zvídavě pozoroval, byl sedmiletý sameček Ajabu – až doposud poslední gorilí mládě narozené v Zoo Praha,” dodal.

Duni je dcerou legendární gorily Moji, která byla první gorilou narozené v České republice. Do Zoo Praha přicestovala v roce 2022 a v květnu loňského roku zoo oznámila, že je v očekávání. Otcem mláděte je samec Kisumu, který byl do zoo převezen, aby rozšířil pražskou gorilí smečku. Pro Kisuma je to první mládě, ale druhé čeká s Kijivu, Duninou babičkou. To by mělo přijít na svět zhruba za čtvrt roku.

Radujeme se z prvního gorilího mláděte narozeného v pavilonu Rezervace Dja. A naše radost je o to větší, že jím pokračuje příběh slavné Moji.Narozením mláděte se zúročilo obtížné rozhodnutí rozdělit dosavadní skupinu goril a přivézt nového samce. Jen díky tomu jsme ale do Prahy získali Mojinu dceru Duni a můžeme gorily rozmnožovat,” uvedl Bobek.

Rezervace Dja, kde gorily žijí, zůstane ve středu uzavřena a otevřená bude opět ve čtvrtek. Zakázáno ale bude točit i fotit, protože to by mohlo samce vyprovokovat k agresivnímu chování a neklid ve skupině by pro novorozené mládě mohl znamenat riziko.

Životní styl - další články

Doporučujeme