Jste vyčerpaní a bez energie? Vezměte si jeden den v týdnu dovolenou. Který je nejlepší?

23. května 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Cítíte se po pracovním dni vyčerpání, bez nálady a energie? Udělejte správný krok ke svému duševnímu zdraví a vezměte si alespoň jeden den volno z práce. Který den v týdnu je k tomu nejvhodnější?

Přibližně jeden ze tří zaměstnanců se podle Society for Human Resource Management cítí v práci často vyčerpaný a bez energie. Odborníci proto doporučují vzít si alespoň jeden den v týdnu volno, během kterého se zaměříte na své duševní zdraví. “I pouhý jeden den dokáže poskytnout určitou úlevu, větší schopnost regulovat emoce a získat lepší perspektivu,” říká psycholožka Lisa Orbé-Austin pro Huffington Post.

Pokud bojujete s pocity vyhoření, je jedno, který den v týdnu si dáte volno. Každý den udělá svojí práci. Jestliže ale máte problém s klasickou únavou, odborníci radí, abyste si “svůj” den naplánovali. Koučka Melody Wilding nedoporučuje volno uprostřed týdne, třeba ve středu. “Je vysoce pravděpodobné, že si úplně neodpočinete, protože budete dohánět resty z minulého týdne, nebo se naopak budete připravovat na nadcházející den. Je tedy lepší vzít si volno buď na konci týdne nebo na začátku,” říká.

Životní koučka Shanita Liu se ale přiklání spíše k pondělí. Pátek totiž můžete vnímat jako součástí víkendu, kdežto pondělí jako začátek nového pracovního týdne. “Můžete to pojmout jako účel za získáním lepšího duševního zdraví. Do pracovního týdne tak vstoupíte až v úterý a více odpočatí. Věnujte se činnostem, které vám mohou k lepší psychické pohodě,” říká. Jestli si myslíte, že volný čas zasvětíte seriálům, tak se pletete. Své mysli tak rozhodně neulevíte.

Váš den volna by měl zasvěcovat aktivity, které vás obohatí a myšlenkově zklidní. Ideální je lehká sestava jógy, meditace, masáž nebo cvičení, během kterého uvolníte stres a napětí. V případě, že máte pocit, že nic nestíháte, sestavte si seznam priorit  na několik příštích dní, díky kterým získáte pevnou půdu pod nohama.

Koktejl - další články

Doporučujeme