Kočka divoká se opět hojně objevuje v českých lesích. Stále je v ohrožení

17. září 2022·Koktejl·Redakce

Kočka divoká. (Foto: Profimedia)

V posledních letech se ochránci přírody zaměřili na kočku divokou, která se hojně začala objevovat v českých horách. Konkrétně v Beskydech, na Javorníku a Bílých Karpatech. Tento druh se u nás řadí mezi ty nejvzácnější. Informoval o tom server iDnes.cz.

Dlouhá léta si všichni mysleli, že kočka divoká vymřela, ovšem v poslední době se objevuje spousta důkazů, že tento druh nikdy zcela nevymizel. Podle prvotních odhadů se na našem území vyskytuje desítka koček divokých.

To vedlo také k tomu, že se odborníci pustili do rozsáhlého monitoringu. Cílem je mít lepší přehled o rozšíření koček divokých, o jejich pohybu, ale i o tom, jak se kříží s kočkami domácími,” uvedl pro server iDnes.cz Zdeněk Tyller, zoolog.

Právě zoologové mají záznamy z fotopastí, které jsou sice nastražené na rysy, ale na fotkách se čím dál častěji objevuje právě kočka divoká. Máme záznamy nejen z Bílých Karpat a Beskyd, ale také z Chřibů či Hostýnských vrchů,” dodal.

Kočku divokou aktuálně ohrožuje ztráta genetické čistoty neboli hybridizace. To křížení s kočkou domácí může způsobit ztrátu některých lokálních adaptací nebo zvýšit přítomnost škodlivých mutací, které se ve vyšší míře vyskytují u přešlechtěných domácích koček,” sdělila zooložka Jarmila Krojerová. Proto v monitoringu této šestikilové šelmy budou řady odborníků nadále pokračovat.

Koktejl - další články

Doporučujeme