Lhát se nemá. Psi poznají, když mu člověk lže. A to lépe než malé děti

18. srpna 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Myslíte si, že když svému psovi něco řeknete, že vám vždycky za jakýkoliv okolností uvěří? Úplně tomu tak není. Malé dítě nebo třeba šimpanze oklamete mnohem jednodušeji než psa. Naši čtyřnozí společníci nás mají dobře přečtené. Informaci přinesl server New Scientist a vědecký časopis Proceedings of the Royal Society.

Říká se, že pes má inteligenci dvouletého dítěte, ale v lecčems ho předčí. Třeba v tom, že většinou vycítí, když jim člověk lže. Zjistili to zvířecí psychologové z Vídeňské univerzity v zajímavém experimentu, který popsali ve vědeckém magazínu Proceedings of the Royal Society B. Experiment. Ten byl honorovaný spoustou pamlsků a podstoupilo ho 260 psů různých plemen.

Psi během něj dostávali od člověka, kterého nikdy předtím neviděli informaci, ve které ze dvou neprodyšně zakrytých misek je ukrytý pamlsek. Dotyčný se dotkl misky s dobrotou, pohlédl na psa a řekl: “Podívejte, to je dobré.” Když se psi radou řídili, dostali odměnu.

Potom vědci nechali psy, aby pozorovali, jak neznámý člověk přesouvá pamlsek z jedné misky do druhé. Spolu se psy to sledoval i třetí neznámý, který jim potom radil, ve které misce mňamku najdou . Psi jeho radám pozorně naslouchali a řídili se jimi. Nakonec ale třetí osoba u přemisťování pamlsků chyběla. Když se pak vrátila a psům radila, polovina zvířat ji ignorovala, nezavadila o něj pohledem. Pochopila, že nemůže vědět, kde pamlsek je, a spolehla se na vlastní úsudek.

Vedoucí studie, zoolog Ludwig Huber řekl serveru New Scientist, že podobné pokusy prováděli vědci už dříve, a to s dětmi do pěti let, makaky a šimpanzi. Děti a primáti se častěji, než psi řídili radami lháře než tím, co viděli na vlastní oči. “Tato studie nám připomíná, že psi nás pozorně sledují, zachycují naše sociální signály a neustále se od nás učí i mimo formální výcvik,” napsala v hodnocení bioložka Monique Udell z Oregonské státní univerzity.

Experiment psychologů z Vídně potvrdil jen to, co ví každý majitel psa. Nejlepší přítel člověka vnímá lidské povahy, nálady a lidská jednání. Rychle dokáže poznat, když je někdo jeho přítel nebo mu chce naopak ublížit. Kromě toho práce potvrdila další známou věc. Lhát se nemá – ani psům.

 

Koktejl - další články

Doporučujeme