Mazlíčci v depresi: Může za to nuda a separační úzkost

9. prosince 2021·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Stejně jak lidé, mohou i naši mazlíčci být ve stresu a cítit úzkost. Pokud váš pes vyje, zatímco ho necháte doma samotného, je dost pravděpodobné, že ho stresuje právě samota nebo nuda. A to může být jen začátek problému. Jak se dá se stresem vašeho zvířátka bojovat, a co všechno může mít za následek? To nám prozradí Můjchlupáč.cz.

Opuštěný a znuděný pes

Nejčastější příčinou poruch chování je chronický stres, který způsobuje například nuda nebo špatné životní podmínky, ale samozřejmě mohou být způsobeny i medicínským problémem, který bychom se měli snažit vždy vyloučit,” upozorňuje veterinářka MVDr. Marie Kadeřávková pro web Můjchlupáč.cz.

Pokud váš pejsek začne být agresivní, náhle změní své chování, čůrá na pro něj tam, kde nemá nebo nastane změna v přijmu potravy, může to značit poruchu chování způsobenou separační úzkostí.

“Separační anxieta je definována jako soubor nežádoucích projevů v okamžiku, kdy je pes nechán o samotě. Rizikovými faktory pro vznik úzkosti může být častější stěhování, změny denního režimu, pobyty v hotelích. Může se vyvinout především u psů, kteří jako štěňata nezůstávali ani chvíli o samotě. Jedná se pravděpodobně o pocit ztráty kontroly nad prostředím a z něj plynoucí stres z osamělosti, kterou pes vnímá jako nestandardní,” vysvětluje veterinářka.

Projevovat se může také hyperaktivitou, nebo naopak sníženou aktivitou. Dále štěkáním ničením věcí a zkrátka jakýmkoliv způsobem získání vaší pozornosti. Je potřeba, aby si pes na samotu postupně zvykal už od štěněte. Určitě je dobré s ním projít základní výcvik a pejska ignorovat při odchodu z bytu.

Vystresovaná kočka

U koček je jednou z nejčastějších zdravotních komplikací sterilní zánět močového měchýře. Hlavní příčinou tohoto zánětu je stres. Jeho projevem je časté a bolestivé močení často na neobvyklých místech. Především u kocourů pak může dojít až k ucpání močových cest a ke vzniku život ohrožující situace, kterou je potřeba řešit urgentně,” upozorňuje veterinářka Kadeřávková a dodává, že majitel by se určitě měl snažit odhalit mírné známky stresu včas a snažit se tak předejít závažnějším obtížím.

 

Koktejl - další články

Doporučujeme