Muž zachránil luskouna před smrtí. Teď jsou z nich nerozluční přátelé

25. června 2021·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

V únoru se veterinář Mark Ofua doslechl o luskounovi, který nutně potřeboval pomoc. Mládě se narodilo obchodníkům se zvířecím masem a muž věděl, že nemá velké šance na přežití. Mark ani na vteřinu neváhal, nasedl do auta a okamžitě se za ním vydal. Informoval o tom server The Dodo.

Luskoun Neal se narodil do špatné společnosti. Jeho matka byla oslabená stresem ze zajetí. Celé dny, dokonce týdny, byl luskoun bez vody a jídla. Když Mark na tržiště přijel, uvědomil si, že šance mláděte na přežití jsou velmi malé. V momentě, kdy jsem ho našel, už byl hypoglykemický a chladný,” popsal Ofua serveru The Dodo.

Luskouni patří mezi zvířata se kterými se nejčastěji obchoduje na černém trhu pro maso a šupiny. Měl ale štěstí. Obchodníci Markovi luskouna ochotně předali. “Pro ně byl jen přítěží,” uvedl.

Veterinář Neala vzal do Animal Hospital and Shelter v SaintMarks, kde ho zahřál a dal mu vše potřebné. Od té doby jsou z nich velcí přátelé. I když se říká, že luskouni jsou plachá zvířata, opak je pravdou. Rád za mnou chodí a tulí se,” popisuje Mark. Také mu dává polibky svým dlouhým jazykem a chce si hrát.

Ofua doufá, že ho již brzy vypustí do chráněného lesa pro luskouny. “Snad se tam dožije mnoha let,” dodal pro server. Podle něj by se měla africká vláda soustředit na tyto světové ohrožené druhy. Abychom je mohli lépe chránit, musíme zahájit komplexní vzdělávací program pro celou komunitu o potřebě ochrany luskounů, a zároveň povzbudit vládu, aby začala chránit tyto ohrožené druhy,” uvedl.

Koktejl - další články

Doporučujeme