“Nejlepší způsob, jak se vyrovnat s něčím, co nás odlišuje, je dělat si z toho legraci,” říká nejmenší žena Česka. Má 93 centimetrů

27. září 2022·Koktejl·ČTK

Monika Šimků z Klobuk u Slaného se tento týden stala oficiálně nejmenší ženou Česka. Studentka Karlovy univerzity se narodila s nemocí bránící růstu dlouhých kostí. Pelhřimovská agentura Dobrý den studentku zapsala do České knihy rekordů.

“Hnacím motorem pro zveřejnění byla motivace přímo pro lidi, kteří mají nějaký fyzický handicap a snaží se s ním vyrovnat, bojovat nebo se s ním minimálně naučit nějak žít. A potom pro většinovou společnost, která se podle mé osobní zkušenosti většinou na handicapované dívá jako na nějaké oběti, chudáčky a objekty pomoci. To bych ráda změnila i v budoucím zaměření svého zaměstnání,” řekla Šimků.

Zatím je studentkou oboru sociální a charitativní práce. Radu pro ostatní ale má už teď. “Nejlepší způsob, jak se vyrovnat s nějakou svojí chybou nebo nedostatkem, případně něčím, co nás odlišuje, tak je schopnost dělat si z toho legraci a povznést se na to,” řekla Šimků.

Narodila se s novou geneticky podmíněnou variantou ovlivňující růstové chrupavky, stejná varianta podle ní byla zatím diagnostikovaná jen u dalších dvou lidí na světě. Kvůli spondylometafyzární dysplázii dorostla do necelých 90 centimetrů, přibližně o čtyři centimetry ji v 15 letech, kdy se její růst definitivně zastavil, prodloužila operace, při které jí lékaři vyztužili páteř.

Koktejl - další články

Doporučujeme