Policie v Málaze má nového člena sboru. Je jím robotický pes

28. března 2024·Koktejl·Redakce·ČTK

Robotický pes v ulicích Málagy. (Foto: Profimedia)

Policistům v jihošpanělské Málaze bude v ulicích při hlídkování pomáhat robotický pes, který sice neštěká, ale umí mluvit. Kromě monitorování veřejného pořádku dokáže podle jeho autorů dokonce i dávat pokuty. Informoval o tom deník El País.

Robotický policejní pes, jehož testují v Málaze zatím v místech s menším provozem, váží 35 kilogramů a kromě modrého policejního majáčku má na sobě palubní počítač a řadu senzorů. Díky umělé inteligenci dokáže chodit po městě, upozorňovat na mimořádné události nebo odhalovat přestupky.

Když například někdo pojede na koloběžce tam, kde nemá, upozorní ho slovy: V této zóně je použití koloběžek zakázáno. A navíc je téměř nezničitelný, tvrdí Antonio Morales z univerzity v Málaze, jejíž technologický institut prototyp robotického policejního psa vytvořil.

Šéf institutu Pedro Merino také dodal, že podobného pomocníka používají například už policisté v New Yorku. Na internetu se rázem objevily záběry, na kterých si při procházce městem lidé nového člena policejního týmu fotografují a jsou z něj doslova nadšení.

Koktejl - další články

Doporučujeme