Pozor, přichází tropy! Jak pomoct zvířecím mazlíčkům, aby zvládla velká vedra?

17. června 2023·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

Už příští týden by podle předpovědi počasí měla dorazit velká horka. Vysokými teplotami trpí nejen lidé, ale i zvířata. Na paměti byste měli mít základní pravidla, abyste zvířatům pobyt ve vedru zpříjemnili. Poradíme vám, na co nezapomínat.

I my lidé máme často problém se s horkem vypořádat. A co teprve zvířata, která nám nemohou říct, že jim je teplo a že mají žízeň. Proto se musíte v horkých dnech naučit svým zvířatům lépe naslouchat. Nejhůře jsou na tom samozřejmě psi a kočky s dlouhou srstí. Podle charitativní organizace Blue Cross se ochlazují třeba tím, že vyplazují jazyk.

Pokud se pes přehřeje, může být vystaven riziku úpalu. „Příznaky úpalu u psů zahrnují kolaps, nadměrné dýchání a slintání. Pokud máte podezření, že váš mazlíček tímto stavem trpí, přesuňte ho na chladné místo, nejlépe do průvanu, namočte mu srst studenou – ledovou – vodou a okamžitě kontaktujte svého veterináře,“ říkají zástupci Blue Cross.

Velmi špatný nápad je nechat psa v rozpáleném autě a odskočit si třeba na nákup. Teplota ve vozidle může velmi rychle stoupat a zvíře se může přehřát a zemřít. Takových případů už se bohužel stalo hodně. Ve velkém vedru je ideální venčit psa hlavně ráno a nebo večer, kdy teplota je ještě relativně příjemná. Navíc nejsou rozpálené chodníky a nehrozí tak popálení tlapek. Samozřejmé je také zajištění dostatečného množství vody.

Pokud máte kočku, která přes den chodí ven, měli byste se pokusit, aby se od 11 do 15 hodin držela doma. Dokonce existují i opalovací krémy pro domácí mazlíčky. Ty jim poskytnou dostatečnou ochranu před slunečními paprsky. Dobrý nápad je také kočku trochu ostříhat, aby ji nehřála srst. Jestliže si myslíte, že je přehřátá, můžete ji zchladit vlhkým ručníkem. Stejně jako psy, ani kočky byste neměli nechávat přes den v rozpálených autech a měli byste jim zajistit dostatečný přísun vody.

Koktejl - další články

Doporučujeme