Tohle opravdu nechcete: Příběhy lidí, kteří se probudili z anestezie příliš brzy

21. ledna 2022·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto Shutterstock

Existuje spousta nočních můr, kterých se lidi obecně děsí. Jednou z nich, takovou ne zcela běžnou, může být i probuzení se uprostřed operace z anestezie. Web Lifee.cz sepsal příběhy tří lidí, kterým se přesně tohle stalo. Operace bývá už takhle stresující a nepříjemná záležitost. Když se ale paralyzovaní probudíte s rozřezaným břichem, dostane to stres na úplně jiný level.

Je jen těžko představitelné, jak se taková věc může vůbec stát, když by se právě o vaše uspání měl po celou dobu starat anesteziolog. Nehody se ale stávají a jednou z příčin náhlého probuzení z anestezie může být například špatná kombinace léků nebo fakt, že tělo reaguje na tuto látku jinak, než by mělo. Koukněte na případy tří lidí, kteří si tuto noční můru prožili.

Co muž opravdu nečekal, že uslyší?

“Najednou jsem uslyšel: skalpel, prosím,” svěřil se jeden muž televizní stanici BBC. “Zaplavila mne panika. Nemohl jsem tomu uvěřit. Navíc jsem se nedokázal pohnout. Operovali mi břicho, takže jsem dostal léky způsobující paralýzu. Svaly se pak při řezu tolik nebrání” Bohužel mu zabrala pouze paralytika, s celkovou anestézií to bylo již horší.

Muž tomu stále odmítal uvěřit. Nechápal, proč by se to stalo zrovna jemu. Když chirurg provedl první řez, pocítil nepředstavitelnou bolest. Nebylo však v jeho silách na to personál upozornit. Nemohl otevřít oči, ani se posadit. “Připadalo mi, jako by na mne někdo seděl a celou svou vahou mne přišpendlil k operačnímu stolu.”

Skřípnutá hadička

Další hrůzný zážitek z nemocnice popsala listu Coventry Telegraph mladá maminka, která si přála zůstat v anonymitě. “Před šesti týdny se mi narodilo dítě a můj žlučník mi dával pěkně zabrat. Během urgentní operace jej úspěšně odstranili, zapomněli však na žlučové kameny.” Žena se tak ještě ten samý den musela vrátit zpět na operační sál.

Sestra jí řekla, aby si lehla na bok. To však pacientka kvůli dřívější operaci nemohla. Zdravotnice její upozornění ale odbyla mávnutím ruky a stejně ji otočila. Později si pamatuje příšernou bolest. Ani ona se nemohla bránit. Lékař si toho naštěstí všiml a začal na sestru ihned křičet, aby ji otočila zpět. Pak už nastala tma. Další den ráno ženě vysvětlili, že si špatným otočením těla přilehla infuzi. Do těla se jí tak nedostávala žádná analgetika.

Probuzení uprostřed zákroku

Zatím nejděsivější zážitek svého života si prožil ještě jeden muž, který se se svým zážitkem svěřil také Coventry Telegraph.  Během osmihodinové operace páteře se muž probral, ležel na boku, koukal na přístroje a byla mu veliká zima.

“Po krátké dezorientaci jsem si uvědomil, že kvůli hadičce v krku nemůžu normálně dýchat. Chtěl jsem ji rukama vyndat, ale byly bezvládné. Doktor si toho musel všimnout, neboť se mu v očích zračila panika. Ihned mi dal další dávku anestezie. Následující den ale vše zapřel, prý se mi to jen zdálo. Já však vím, co jsem viděl…”

 

Koktejl - další články

Doporučujeme