Tučnák trpí artritidou. Ošetřovatelé mu pořídili speciální papuče

25. června 2021·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

S příchodem stáří se pohybují hůře nejen lidé, ale i zvířata. Trápí je i různé nemoci. Své o tom ví tučňák Enrique ze zoologické zahrady v americkém St. Louis. S vyšším věkem ho začala trápit artritida a blbě chodil. Proto ošetřovatelé přišli s netradičním nápadem a pořídili mu papuče na míru.

Enrique se dostal do zoo v roce 2016 a aktuálně je jeho stáří odhadováno na 30 let. Což je pro tučňáka skalního hodně, jelikož v přírodě se dožívá pouze deseti let. Není se tak čemu divit, že ho začala trápit artritida.

Ošetřovatelé zjistili, že má Enrique na spodní straně tlapek velké boláky. Z toho důvodu se hůře pohyboval a kontakt s terénem ho při každém kroku bolel. Začali ho léčit mastí. Bohužel, tučňáka museli mazat pokaždé, kdy si dopřál koupel, což bylo poměrně často.

Začali jsme přemýšlet jinak a napadly nás boty,” uvedl pro zahraniční média veterinář Jimmy Johnson. Spojili se s firmou, která se specializuje na zdravotnické pomůcky pro zvířata. Měsíc po vyzkoušení prototypu dostal tučňák zbrusu nové boty, které připomínají papuče. Podobné boty nosí například nemocné labutě.

Tučňákovi ošetřovatelé boty nasadí ráno a sundají mu je až večer, kdy se Enrique chystá do hajan. Velkou výhodou je, že mu končetiny nemusí často ošetřovat a také tučňák se již pohybuje rychleji. Vždy říkáme, že jeho dlouhověkost je zásluhou naší zoo, která mu poskytuje vynikající péči. Máme štěstí, že je tu s námi tak dlouho,” dodal Johnson.

Koktejl - další články

Doporučujeme