Víte, jak postupovat při ztrátě mazlíčka? První tři dny jsou klíčové

12. září 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Kočka nebo pes se řadí mezi zvířata, která se ztrácí nejčastěji. Co dělat v takovém případě? To nám radí server iReceptář.cz.

Pokud se vám někdy stalo, že se pes nebo kočka zatoulali, tak určitě víte, jaká to je bezmoc. Hlavou vám v daný moment proběhne tisíce představ o tom, že je váš mazlíček někde sám, v dešti či zimě, zda má co jíst a snad mu nikdo neubližuje. Nejvíce klíčové jsou první tři dny, pak už může být pes nebo kočka desítky kilometrů daleko.

Když se pejsek zatoulá během procházky, zachovejte klidnou hlavu a v první moment na něj volejte jménem. Snažte se, aby hlas, kterým budete volat byl přívětivý a nebyla v něm cítit hysterie. Pokud je čtyřnohý mazlíček zvyklý na píšťalku, zkuste jí použít Pokud se váš psí kamarád nevrací a nacházíte se někde v okolí lesů a hájů, tak určitě nezapomeňte obvolat místní myslívce. Předejdete tak tomu, že ho zastřelí. Kontak na ně najdete přímo na oficiálních stránkách Českomoravské myslivecké jednoty.

Také je dobré neopouštět místo, kde se pes ztratil. Většinou se totiž vrací a mohli byste se tak minout. Pokud přeci jen musíte místo opustit nechejte tam kousek oblečení i krmivo a snažte se co nejdříve vrátit. V případě, že se do hodiny a půl nevrátí, tak kontaktujte městskou policii a nahlaste jim ztrátu. Většina psů má v dnešní době čip, v tom případě zavolejte do Národního registru majitelů zvířat.

Výborné je projít okolí, zazvonit na sousedy a informovat je o tom, že se váš mazlíček ztratil. Také můžete vytisknout letáčky a ty vyvěsit na frekventovaná místa v okruhu 30 km. Vždy na nich kočku či psa popište do nejmenších detailů a přiložte i fotografii. Nezapomeňte, že se dají v hledání využít i sociální sítě a zveřejněte příspěvek ve skupinách pátrajících po zvířatech. Obvolejte i veterinární kliniky a útulky. A pak už nezbývá jen doufat v to, že na vašeho miláčka někdo narazí a ozve se vám.

Koktejl - další články

Doporučujeme