Všimli jste si u vašeho psa častého nadýmání? Zpozorněte!

30. dubna 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Nadýmání netrápí jen lidi, ale i psy. Zvíře tento neduh umí solidně potrápit. Proto by každý páníček měl dbát na správnou životosprávu svého čtyřnohého kamaráda. Informoval o tom server Můj Chlupáč.

Pokud k plynatosti dochází občas, tak je to u pejska úplně normální jev. Naopak, pokud k ní dochází opakovaně, tak se zamyslete a zkuste změnit jeho životosprávu. Obvykle to totiž bývá způsobeno nějakou nekvalitní potravou. “Vyzkoušejte přechod na granule lisované za studena s laktobacily. Skvěle se tráví a nezanechávají ve střevě zahnívající zbytky,” popisuje pro server Můj Chlupáč odborník na výživu Jiří Švihálek.

Za přemnožení škodlivých bakterií ve střevech mohou nekvalitní bílkoviny, vysoký obsah obilovin nebo koření, dochucovadla a chemie v potravě. Také je dobré myslet na dostatek pohybu a na to, aby pejsek neměl nadváhu.

U  některých krátkolebých plemen nadýmání způsobuje například nadbytečně spolykaný vzduch při krmení. Například francouzský buldoček je známý tím, že svou potravu vždy rychle zhltá. Proto se v tomto případě doporučuje krmení rozdělit do dvou dávek, aby pejsek neměl nutkání vše rychle sníst.

Pokud jste ale vyzkoušeli už výše zmíněné. Tedy vyměnili jste potravu a zařadili chlupáčovi do dne více pohybu a problém stále přetrvává, tak určitě navštivte vašeho veterináře. Zvláště v případě, že nadýmání silně zapáchá. Přeci jenom přemnožení škodlivých bakterií může vést až k nádorovému onemocnění.

Koktejl - další články

Doporučujeme