Výběr květin prozradí hodně. Jaký význam se skrývá za darovanými pugéty?

23. srpna 2021·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Až zase příště dostanete květinu, můžete za ní zkusit hledat i skrytý význam. Možná se vám tím dárce snaží říct něco víc, než jen že si na vás vzpomněl. Případně pokud vy sama budete obdarovávat, dejte si pozor, co tím říkáte.

Karafiát

Ačkoliv jsme my Češi ke karafiátům lehce skeptičtí kvůli asociaci s komunismem, karafiáty mohou mnohé sdělit za nás. Jestli na ně nedáte dopustit, pak zvolte bílé nebo růžové. Bílé značí jemnost a krásu, růžové říkají: „Nikdy na tebe nezapomenu.“ Oproti tomu žíhané vyjadřují „Nechci s tebou být“ a žluté opovržení.

Slunečnice

Co by asi tak mohla značit květina, která se otáčí za sluncem? Pýchu! Podle řecké mytologie se nymfa Klytie zamilovala do Helia, boha slunce. Ze žárlivosti a pomsty zabila jeho milenku, a tak ji bohové proměnili na květinu, která se otáčí za svou láskou – sluncem.

Chryzantémy

V první řadě jsou spojovány s Dušičkami, proto se jejich darování spíše vyhněte. Když to ale nepůjde jinak, vězte, že tato květina značí hlavně lásku. Její tradici najdete až ve staré Číně a Japonsku, kde pro lidi představuje dokonalost.

Narcisy

I když název může klamat, s Narcisem nemají nic moc společného, jejich význam tedy není negativní, naopak. Pokud někdo ve vašem okolí očekává potomka, chystá se změnit práci nebo nastala jiná změna v jeho životě, jsou ideální květinou. Značí totiž nové začátky.

Levandule

Je málo opojnějších vůní, než jakou mají levandule. Pokud vám je někdo dá, myslí to s vámi skutečně upřímně. Drobné fialové kvítky značí oddanost.

Šeřík

Snad nejkrásnější měsíc v roce je květen. Kvete totiž šeřík, který provoní všechny ulice. Jestliže vám ho někdo přinese, bude to pravděpodobně váš milý – šeřík totiž vyjadřuje ty nejčistší city zamilovaného člověka.

Pivoňky

I když na první pohled působí jako jemnost sama a navíc voní tak, až je to skoro do nebe volající, jejich význam je mnohem trpčejšího nádechu. V pivoňkách se totiž skrývají hněv a zloba.

Červené růže

Rudé růže představují přesně to, s čím bývají spojovány. Vášeň, lásku, touhu. Škoda jen, že jejich význam pomalu klesá.

Červené tulipány

Jestli chcete, aby vyznání znělo trochu upřímněji, sáhněte po červených tulipánech. I ty totiž vyjadřují lásku, dokonce jsou považovány za její skutečné vyznání.

Žluté růže

Poselství těchto květin je velmi bolestivé, alespoň tedy v případě, pokud jste zamilovaná. Žlutá barva květů odkrývá nevěru člověka, který vám je daroval.

Gerbera

Pokud milujete gerbery, pak si určitě zakládáte také na upřímnosti. A člověk, který vám ji dává, to má nastavené stejně. Možná by ale stálo za to se zamyslet, zda vám tím nechce něco naznačit. Neměla byste být trochu upřímnější?

Koktejl - další články

Doporučujeme