Z labutího táty se stal hrdina. Samička uhynula, o mláďata se oddaně stará sám

12. června 2021·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Stálými obyvateli se na řece Charles v Bostonu stal párek labutí. Před nedávnem si tam společně založili rodinu. Bohužel samička pár dní po vylíhnutí mláďat uhynula, a tak všechna péče o mladé zůstala na samci. Ten se podle tamních lidí o maličké stará ukázkově a považují ho za hrdinu. Informoval o tom server The Dodo.

“Na začátku dubna jsme si poprvé všimli, že labutě mají hnízdo u laguny,” řekla serveru The Dodo Emma Feeney, která je marketingová a společenská koordinátorka sdružení Esplanade. “Krátce nato jsme viděli, že labuť začala snášet vajíčka,” dodala. Na začátku května snesla celkem devět vajec a před deseti dny se začala mláďata líhnout.

Z labutí rodinky se staly během jednoho týdne bostonské celebrity. Bohužel pár dnů od narození malých labutí obdržela místní stanice, která pečuje o zvířata ve volné přírodě znepokojivou zprávu. Někdo nám zavolal, že má obavy o zdraví labutí samice, šlo vidět, že měla svěšenou hlavu a nemohla se sama postavit,” popsala Feeney. Bohužel záchranáři nestihli přijet včas a samička uhynula.

Po příjezdu  si pracovníci stanice všimli labutího samce na protější straně laguny. Samce viděli v hnízdě i s mláďaty, které měl schované pod křídly,” uvedla koordinátorka. Samec se automaticky začal starat o mláďata sám.

Je známo, že páry labutí jsou spolu obvykle celý život. Během prvních týdnů sdílejí rodičovské povinnosti. Mláďata střídavě krmí, chrání a udržují je v teple.  “Přesto smrt labutě zasáhla mnoho lidí z Bostonu. Denně totiž labutí rodinku chodili navštěvovat,” dodala Feeney.

Podle posledních informací se mláďatům daří moc dobře. Labutí otec je v plné síle a mláďata chrání. Můžeme říct, že je pro ně prostě skvělým otcem,” uvedla koordinátorka.

Koktejl - další články

Doporučujeme