Zvláštní tvor v oblasti Fukušima. V neobydlené krajině se daří zmutovanému divokému praseti

6. července 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Od výbuchu jaderné elektrárny Fukušima uplynulo už deset let. Vědci nyní přišli na to, že se v této oblasti velmi daří jednomu zmutovaného tvorovi. Je to radioaktivní hybrid divokého a normálního prasete.

Při výbuchu japonské jaderné elektrárny Fukušima zemřelo téměř dvacet tisíc lidí a zbytek musel nadobro opustit své domovy. Vládu nad krajinou proto převzala zvířata, především divoká prasata, kterým se v oblasti velmi daří. Pro ně byl největším nepřítelem člověk, který je ale pryč.

Vědec Donovan Anderson začal podle webu BBC zkoumat DNA tamních prasat. Zjistil, že kanci se spářili s prasaty, která unikla z tamních farem. Společně pak vytvořili radioaktivní hybridy divokého a normálního prasete. “Obyčejná prasata by nebyla schopna přežít ve volné přírodě, ale kancům se v opuštěných městech dařilo. I proto jsou zřejmě tak robustní,” prozradil Anderson.

Co ale tyto tvory v budoucnosti čeká, není jasné. Od roku 2018 se do oblasti začínají pomalu stěhovat lidé, kteří Fukušimu museli před časem opustit. “Lidé jsou pro tyto divočáky opravdu jedinými predátory. Jak se lidé budou vracet, bude velmi zajímavé sledovat, co budou prasata dělat,” myslí si vědec.

Výbuch elektrárny Fukušima v roce 2011 byla nejhorší jaderná katastrofa od výbuchu Černobylu v roce 1986. Vznikl následkem zatopení elektrárny ničivou vlnou tsunami, která byla způsobena mimořádně silným zemětřesením v této oblasti Japonska.

Koktejl - další články

Doporučujeme