Nečekaný návštěvník. Do kuchyně v Thajsku se proboural mlsný slon

5. července 2021·Zábava·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Obyvatelé thajské provincie Prachuap Khiri Khanse se musí mít na pozoru. Už dvě rodiny měly v posledních dnech nečekaného. Mladý samec se proboural do kuchyně domu. Podle deníku Daily Mail nebyl hladový, spíše ho přilákala vůně jídla.

Čtyřicetiletý sloní samec Plai Bunchuay se proboural dvěma rodinám do kuchyně a ukradl jim jídlo. První incident se stal v neděli ve dvě hodiny ráno v jednom z měst v okrese Hua Hin. Slon tam proboural zeď jednoho z domů, díky čemuž se dostal do kuchyně. Z té ukradl pytel rýže. Obyvatelka domu Rachadawan Phungprasopporn s manželem byli v šoku, když je uprostřed noci vzbudil hluk a následně ve zdi kuchyně uviděli sloní hlavu.

Slon je v oblasti známý, protože způsobuje hodně neplechy. Byl tady už před dvěma měsíci, ale tenkrát ještě nic nezpůsobil,” uvedla žena. Jim už ale ano. Oprava zdi vyjde na přepočtu 34 tisíc korun. “Bylo vtipné vidět slona při takové příležitosti, ale zároveň se obávám, že se vrátí,” dodala.

Další incident na sebe nenechal dlouho čekat a odehrál se v úterý. V noci přišel na verandu jiné rodiny a ukradl jim žrádlo pro kočky. „Znal jsem toho slona. Viděli jsme ho ve zprávách, takže jsme byli zároveň nadšení i šokovaní,“ svěřil se majitel domu Natthakan Charoendong.

Jídla mají dost

Nejpravděpodobnějším vysvětlením těchto situací je, že slon jídlo ucítil a chtěl ho sníst. Není to tím, že by byl obzvlášť hladový, protože potrava v džungli se nemění. Je jí stále hodně. Občas ale sloni změní své chování, takže neexistuje jediný faktor, proč se tohle děje,“ vysvětluje ochránce přírody Supanya c Podle odhadů žije v Thajsku zhruba dva tisíce slonů indických.

Zaměstnanci národního parku, kde se tito sloni vyskytují, tvrdí, že sloni změnila svá chování v reakci na potravu dostupnou od lidí. „Jejich stravovací návyky se rovněž změnily poté, co čím dál více přicházejí do kontaktu s lidmi. Lidské jídlo jim začalo chutnat. Může to ale také být tím, že lovci slony vyhnali z lesů směrem k lidským obydlím,“ uzavírá Chengsutha.

Zábava - další články

Doporučujeme