Melounová sezóna: To nejlepší osvěžení v letních dnech. 3 jednoduché RECEPTY

23. června 2017·Články·Redakce

shutterstock

Také patříte mezi ty, kteří by meloun okamžitě zařadili do kategorie ovoce? Jde o druh plodové zeleniny a patří do čeledi tykvovitých, jeho název pochází z řečtiny a překládá se jako velké jablko. Je vynikajícím osvěžením v letních dnech a má řadu výhod - pitný režim se díky němu dodržuje s lehkostí.

První velká sklizeň proběhla v Egyptě, dokládají to hieroglyfy na zdech středověkých budov. Díky nim také vímě, že byl meloun často vkládán do hrobek králů. Pomocí lodní dopravy se posléze meloun šířil do zemí poblíž Středomořského světa. Do Číny se dostal v desátém století, ta je dnes jeho největším pěstitelem. Po celé Evropě se melouny rozšířily ve 13. století.

Jaký je váš oblíbený?

Vodní meloun  je kulatý s tlustou slupkou, dužina je čevená a pecky tmavé. Obsahuje až 93% vody, takže je v létě naprosto ideálním společníkem v horkých dnech. Jeho váha je mezi 5 až 8 kilogramy. Dužina obsahuje až 12% cukru.

Cukrový je menší, jeho tvar je oválný a má žlutou silnou slupku. Dužina je nazelenalá a obsahuje až 8% cukru. Je také více aromatická než u melounu vodního. Váží v průměru 1 kilogram.

Pěstovat meloun? Proč ne!

V dnešní době není žádný problém mít na zahrádce vlastní melouny. Pravdou je, že jim lépe svědčí skleník, kde se udržuje teplota, kterou potřebují. Pak už je potřeba jen hluboká a dobře propustná půda bohatá na živiny. Šťavnatou svačinku si pak můžete dát kdykoliv se vám zachce.

Do lidí a do melounů nevidíš

Italské přísloví to vystihuje jasně, proto existuje trik, díky kterému poznáte, zda je vámi vybraný meloun dostatečně sladký a zralý. Spoléhejte se na sluch – poklepte na meloun jako na dveře, pokud uslyšíte zvonivý zvuk, je to ten pravý. Musí to zkrátka dunět, jinak ještě není ke konzumaci vhodný. Pokud nechcete riskovat, sáhněte po rozkrojené půlce, takový meloun je však nutné co nejdříve zkonzumovat, aby nezačal kvasit.

Recepty na to nejlepší osvěžení

Zkuste naši domácí limonádu, melounová je prostě hit!

 

Chcete mít super formu do plavek! Zkuste naše smoothie bowl.

Plánujete párty s přáteli? Překvapte je receptem na výborný sorbet! U bazénu nebo na terase vám bude hned příjemněji.

Články - další články

Doporučujeme