Miloš Forman slaví 85. narozeniny! 10 nejslavnějších citátů filmového génia

18. února 2017·Celebrity·Redakce

ČTK

Miloš Forman, který má na kontě mimo jiná významná ocenění dva Oscary za režii, přičemž jeho filmy mají celkem 13 Oscarů, se 18. února dožívá pětaosmdesáti let. Frekvence 1 k této příležitosti přináší přehled deseti jeho výroků, které rozhodně stojí za přečtení.

#1. Ať se to vezme z kteréhokoli konce, skutečnost je vždycky zajímavější, než cokoli si vymyslíte.

#2. Před mnoha lety se říkalo “to je jako ve filmu” (jako že je to neuvěřitelné), pak přišlo “ten to ale nafilmoval” (jako že někdo někoho oblafnul) a teď přichází třetí fáze, kdy se chce, aby divák věřil tomu, co se z plátna říká.

#3. Příjemné myšlenky nevyžadují svobodu, potřebují ji právě ty nepříjemné.

#4. …čekají od každého, že nová práce bude k nepoznání nová. To nejde. Člověk celý život vypráví v různých obměnách jedno a totéž.

#5. Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.

#6. Každej má svůj názor, já mám svůj názor, takže to samozřejmě občas zajiskřilo během natáčení, ale u večeře se to srovnalo.

#7. Víte, za kamerou si člověk říká: vždyť to, co po nich chci, je tak jednoduchý, proč to nedělaj? Proč jsou tak tuhý? No a pak jsem před tou kamerou stál já a říkal jsem si: doprčic, tohle by si měl povinně zkusit každej režisér.

#8. Nikdy jsem nebyl přítelem velkých oslav a situacím, při nichž se to bez slavení neobejde, se trochu vyhýbám.

#9. Když jsem v devětašedesátém roce poprvé přijel do New Yorku, byl jsem fascinovaný. V duchu jsem si říkal, že tady bych chtěl žít. Nikdy by mě ale nenapadlo, že to tak bude.

#10. Protože jsem zažil tolik různých systémů – nacismus, komunismus i demokracii, uvědomil jsem si, jak závažný je konflikt lidské individuality a institucí. Možná proto se to objevovalo i v mých filmech.

Celebrity - další články

Doporučujeme