Muž shodil 45 kg během jednoho roku! Stačila jednoduchá změna

16. října 2019·Články·Barbora Pisingerová

Foto: Brendan Romele

Když se někdo snaží shodit nějaká ta kila a nemá příliš zkušeností se zdravým životním stylem, často ho přepadne panika a pocit, že to bude jistě velmi těžké. Není to sice zadarmo, ale muž jménem Brendan Romele je důkazem, že někdy stačí pravdu málo. Všechno začalo tím, že se rozhodl každý den poctivě ujít 10 tisíc kroků. 

Brendan Romele byl vždycky trochu baculatý. Už jako dítě měl pár kilo nadváhu, nikdy si z toho ale nic moc nedělal a jeho váha ho netrápila. Kila šla však v průběhu let jenom nahoru a když mu táhlo na třicítku, vážil už Brendan skoro 130 kg. Taková zátěž se samozřejmě projevila na jeho zdraví a on si uvědomil, že je na tom s kondicí stejně, jako o hodně starší člověk.

Varovným signálem byla i jeho rodinná anamnéza. “Moji matku již v mladém věku postihlo srdeční selhání, které ji skoro stálo život, a můj dědeček je diabetik,” popsal Romele pro server Menshealth, proč cítil potřebu svůj stav změnit.

“I když to bylo zpočátku děsivé, začal jsem zaznamenávat svou váhu a procenta tělesného tuku. Když jsem začal, měl jsem 129 kilogramů a 37 % tělesného tuku, což je obezita,” popsal Romele.

Hodiny strávené namáhavým tréninkem v posilovně ho ale nijak nelákaly. Rozhodl se, že začne alespoň malou změnou a každý den poctivě ujde minimálně 10 tisíc kroků. Pořídil si chytrý náramek, který jeho kroky počítal, a pustil se do toho.

“Tyto procházky byly často v době pauzy na oběd. Chodil jsem si pěšky s kolegy pro zdravější jídla. Volil jsem i místa, která byla trochu dále, abych dosáhl kýženého počtu kroků,” vzpomíná. A výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat.

To udržovalo jeho motivaci a nakonec se rozhodl si v chytrých aplikacích monitorovat i to, co jedl. Ke svému překvapení zjistil, že denně přijme zhruba 4 tisíce kalorií, protože hodně jedl venku. Rozhodl se proto, že si začne vařit a pokusil se vytvořit si zdravější návyky. Za pouhé čtyři týdny shodil krásných 9 kilogramů.

Jak šla jeho váha dolů, začal si muž všímat i toho, že se zlepšuje jeho kondice. Zvýšila se mu kapacita plic a přestaly ho bolet záda. Romele nakonec přidal i běhání a nakonec shodil přes 45 kg a 20 % svého tělesného tuku za pouhý jeden rok.

“Cítím se lépe, psychicky i fyzicky. Všímám si, že mám teď více energie, než když jsem začínal,” svěřil  se. “Došlo mi, že jakékoliv cvičení je lepší, než žádné cvičení, i kdyby to měly být jen procházky nebo udělat deset dřepů,” uvedl.

A všem, kteří o podobné změně uvažují, doporučuje, aby především mysleli na své zdraví. “Buďte trpěliví a vytrvejte. Spousta lidí si stále myslí, že dieta je něco časově omezeného, ale tak to prostě není. Nezkoušejte změnit všechno najednou, běžte na to den po dni,” vzkazuje ostatním.

Články - další články

Doporučujeme