Na webu jsou Macronovy e-maily, jeho štáb ohlásil hackerský útok

6. května 2017·Články·Redakce

Reprofoto Instagram Emmanuel Macron a Marine Le Pen

Na internetu se v noci na dnešek objevil velký balík e-mailů, fotek a dalších dokumentů, které jsou označovány za uniklá data ze štábu francouzského prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona. Jeho kampaň krátce poté podle agentury Reuters ohlásila, že byla obětí masivního a koordinovaného hackerského útoku. Ministerstvo vnitra odmítlo incident komentovat s tím, že předvolební kampaň v pátek skončila.

Uniklé dokumenty, kterých je devět GB, podle Macronova štábu pouze vypovídají o běžném chodu prezidentské kampaně. Problémem ale je, že prává data jsou na sociálních sítích míchána s falešnými dokumenty, aby vyvolaly pochyby a dezinformace. “Zveřejnění interních dokumentů pro nás není důvodem k obavám,” sdělilo Macronovo hnutí Vpřed! (En Marche!) s tím, že naopak vážný je samotný akt hackerského útoku. Hnutí rovněž uvedlo, že strůjci útoku očividně chtěli únikem dat podkopat kampaň v posledních hodinách před hlasováním.

Ministerstvo vnitra prohlásilo, že incident kvůli oficiálně skončené kampani ponechá bez komentáře. “Ministerstvo (vnitra) a ani žádné jiné ministerstvo se k tomu nebude vyjadřovat, neboť podle zákona kampaň skončila o půlnoci,” citoval Reuters prohlášení ministerstva vnitra. Naopak portál WikiLeaks, který se zaměřuje na zveřejňování tajných vládních informací, si na twitteru položil otázku, komu únik dat prospěje. Následně poznamenal, že na ovlivnění voleb je to již pozdě, i tak prý ale incident bude využit k posílení nevraživosti vůči Rusku a k navýšení výdajů na tajné služby. “Tento masivní únik přišel příliš pozdě, aby ovlivnil volby. Záměr s načasováním je zvláštní,” uvedl WikiLeaks.

Dokumenty byly vystaveny na portálu Pastebin, který umožňuje nahrávat data anonymně. Kdo za zveřejněním stojí, není jasné. Na webu data vystavil uživatel pod přezdívkou EMLEAKS, která očividně spojuje počáteční písmena jména Emmanuela Macrona s anglickým slovem leaks (úniky).

Francii v neděli čeká druhé kolo prezidentské volby, ve kterém voliči rozhodnou, zda se prezidentem stane centrista Macron, nebo nacionalistka Marine Le Penová.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme