Nejoblíbenější příchutí zmrzliny v Česku je vanilková. Jakou preferujete vy?

19. července 2017·Články·Redakce

shutterstock

Nejoblíbenější příchutí zmrzliny v Česku je vanilková, nejraději ji má 30 procent Čechů. Na druhém místě se drží čokoládová, kterou preferuje čtvrtina lidí, a třetí je pistáciová, která vede převážně mezi muži, u žen je to jahodová. Vyplynulo to z průzkumu řetězce Albert.

Nejvíce zmrzliny se prodá v Libereckém kraji, kde si ji koupí víckrát týdně 70 procent lidí. Naopak v Pardubickém kraji je to 36 procent. Jedno procento Čechů zmrzlinu konzumuje jen výjimečně. Kusové nanuky jsou nejoblíbenější v Pardubickém (72 procent) a Středočeském kraji (69 pct). Nejpopulárnější jsou smetanové nanuky (60 pct), následují ovocné (20 pct) a nejméně si lidé kupují jogurtové a vodové (deset pct).

Celosvětově jsou největšími konzumenty zmrzliny Novozélanďané, kteří spotřebují přes 28 litrů na osobu za rok. Na druhém místě jsou Američané. Z evropských států jsou to skandinávské země. Desítku největších světových zmrzlinářů uzavírá Velká Británie se sedmi litry na osobu a rok.

Češi zkonzumují zhruba 3,2 litru na osobu a rok. Objem tržeb za balenou zmrzlinu v ČR od loňského května do konce letošního dubna stoupl o dvě procenta na 3,03 miliardy korun. Prodalo se ale o zhruba milion litrů méně, celkem 34,1 milionu litrů, vyplývá z údajů společnosti Nielsen. Tržby vzrostly kvůli zdražení zmrzliny o pět procent na 89 korun za litr.

Za poklesem spotřeby podle společnosti stojí horší prodeje v letních měsících proti předchozímu roku. “Skoro polovinu celého objemu kategorie zmrzlin snědí čeští spotřebitelé ve formě jednoporcových zmrzlin. Tento segment dlouhodobě získává na důležitosti, před třemi lety byl jejich podíl na prodaném objemu 43 procent,” dodala společnost.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme