Nejvyšší venkovní výtah na světě vás provede kouzelným světem z filmu Avatar

25. listopadu 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Nejvyšší výtah v Číně (Foto: Shutterstock.com)

Věděli jste, že v Číně mají další světový unikát, který byl inspirací pro film Avatar? V čínském městě Čang-ťia-ťie mají světové unikum ve formě nejvyššího venkovního výtahu. Zájem o něj byl před pandemií obrovský, jelikož lidé se z něj mohli kochat výhledem na neuvěřitelnou horskou scenerii, která inspirovala samotného režiséra Jamese Camerona. Informoval o tom Daily Mail.

Výtah je sám o sobě jedinečný, jelikož má přes 362 metrů a je super rychlý. Jezdí vedle sebe rovnou dvě dvoupodlažní kabiny. V sezóně se jím svezlo neuvěřitelných 14 tisíc lidí denně. Momentálně podle serveru Daily Mail je to o šest tisíc méně a to z důvodu pandemie.

“Dříve tu byla pouze lanovka s omezenou kapacitou, takže turisté museli dlouho čekat,” uvedl Liu pro server Daily Mail. Výtah se chlubí pokořením třech Guinnessových rekordů: nejvyšší světový venkovní expoziční výtah, nejvyšší dvoupatrový vyhlídkový výtah a nejrychlejší osobní výtah na světě s největší přepravní kapacitou.

Konstrukce se skládá ze tří samostatných výtahů, z nichž každý může přepravovat až 50 osob najednou. Turistům pak nabízí rozsáhlý výhled na proslulé pískovcové sloupy Zhangjiajie, které někteří považují za inspiraci “plovoucí hory” z filmového snímku Avatar. “Film nás opravdu ohromil a tady je to nádherné,” uvedl jeden z návštěvníků parku.

Co na to Jan Kraus? 

Články - další články

Doporučujeme