Nemůžete usnout? Ovečky už nepočítejte! Díky metodě 4-7-8 zaberete do minuty

7. února 2020·Články·Redakce

Už zase nemůžete usnout a přitom cítíte, že spánek už opravdu potřebujete? Někomu pomáhá počítat před spaním ovečky. To je trik starý léta, ale všem zabírat nemusí. Možná k ránu zjistíte, že sice vlastníte největší stádo na světě, ale spánek se vám celou noc vyhýbal. Známe metodu, která vám pomůže!

Převalování v posteli, otevírání a zavírání okna, bez peřiny nebo s peřinou, několikrát natřepat polštář – to všechno známe. Nejste v tom sami. Fakt, že nemůžeme usnout, mají na svědomí naše myšlenky, které se nejvíce projeví právě ve chvílí, kdy se dostaneme do klidu a ticha. Pokud vás dnes v noci zase přepadne pocit, že máte hlavu plnou otázek, ale už vážně chcete usnout a pořádně se prospat, zkuste tyto tři jednoduché kroky!

Celý svět obletěla metoda 4-7-8, což je něco jako nový PIN kód ke šťastnému usnutí. Co kdybyste ji vyzkoušeli? Jde o pár triků, které doporučuje portál Brightside. Postup je jednoduchý.

  • 4 vteřiny v klidu dýchejte nosem
  • na 7 vteřin zadržte dech
  • pomalu po dobu 8 vteřin vydechujte ústy

Zní to až moc jednoduše? Nebo naopak neuvěřitelně? Pokud při usínání vnímáte stres z celého dne, a pokud navíc trpíte na úzkostné stavy, hladina adrenalinu v krvi se okamžitě zvýší a dech se tím pádem zrychlí – to je právě ten fyziologický proces, který brání našem tělu v klidu usnout. Metodu 4-7-8 vymyslel doktor Andrew Weil a přirovnal ji k anestetikům. Než příště sáhnete po prášku na spaní, zkuste tyto tři jednoduché kroky, které se používají i při meditacích.

Zdroj: YouTube

Články - další články

Doporučujeme