Ochránci zvířat jásají! Sněmovna zakázala kožešinové farmy v Česku. Do roku 2019 musí zmizet

7. června 2017·Články·Redakce

shutterstock

Sněmovna schválila zákaz kožešinových farem v Česku. Skončit mají v závěru ledna 2019, snahy o prodloužení této lhůty úspěšné nebyly. Normu posoudí Senát. Jednání o novele dnes bylo bouřlivé i s ohledem na kampaň ochránců zvířat a petici za přijetí zákazu, kterou podepsalo zhruba 46.000 lidí.

Novela má zakázat “chov a usmrcování zvířat výhradně nebo převážně za účelem získání kožešin”. Netýkala by se tedy například chovu králíků nebo nutrií. Provozovatelé farem by mohli žádat kompenzace od státu. Dostat by je měli v případě, pokud chov zahájili před koncem loňského června.

Návrh novely podepsalo pět desítek poslanců, tedy čtvrtina členů dolní komory. Argumentovali etickými důvody i tím, že podmínky na farmách, byť splňují standardy, neodpovídají potřebám divokých zvířat. Oponenti se obávají mimo jiné toho, že zákaz povede ke vzniku nelegálních chovů mimo kontrolu Státní veterinární správy.

V Česku je podle poslanců devět aktivních kožešinových farem. Nejčastěji se na kožešiny chovají norci a lišky. Ročně jich je zpracováno přibližně 20.000, většina kožešin se vyváží. Počet farem se dlouhodobě snižuje.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme