Pán prstenů je rasistické dílo? Americký spisovatel nešetří kritikou

27. listopadu 2018·Články·Lukáš Vaněk

Americký autor sci-fi románů Andy Duncan v rozhovoru pro magazín Wired označil knižní sérii Pán prstenů od J. R. R. Tolkiena za rasistickou. Nelíbí se mu totiž, jak jsou v knihách popsány postavy skřetů. Informaci přinesl deník Daily Mail.

Je těžké ignorovat známky toho, že Tolkien považoval některé rasy za horší než jiné nebo některé národy za horší než jiné,” uvedl na adresu slavné románové ságy Andy Duncan.

Připadá mi, že pokud – alespoň z dlouhodobého hlediska – tyto myšlenky převezmete, může to mít velmi nebezpečné dopady na vás a na naši společnost,” pokračoval 54letý autor sci-fi a fantasy románů, který narážel zejména postavy skřetů.

V Tolkienových knihách jsou skřeti popsáni jako ošklivé, kanibalistické stvůry, které touží po vraždění a jsou zlým Sauronem využíváni jako jeho vojáci. Duncan skřety přirovnává k uprchlíkům, kteří také nemají na výběr a dělají to, co musí, tj. překročení hranic legálně, nebo nelegálně. “Je snadné démonizovat protivníka, než se ho snažit pochopit, co ho k jeho jednání vede,” je přesvědčený spisovatel.

Duncan tak navázal na kritiku Tolkiena od Stephena Shapira z britské univerzity ve Warwicku, jenž v roce 2003 rovněž nepřímo označil Tolkiena za rasistu. “Je to jednoduché, Tolkienovi hodní hoši jsou bílí a zlí zase černá, šikmooká, nepřitažlivá, psychologicky nevyvinutá horda,” napsal tehdy Shapiro.

Tolkiena obhajovali další experti a mimo jiné také Tolkienův spolek, který připomněl, že autor Pána prstenů rasismus přímo nenáviděl.

Články - další články

Doporučujeme