Petr Arenberger: Kauza s Olgou Sommerovou byla kvalitní reklama. Je dobře, že populace ví, že je o očkování zájem

20. ledna 2021·Články·Barbora Pisingerová·Romana Navarová

Problémů se s počátkem vakcinace občanů České republiky proti covidu-19 se objevilo hned několik. Ty největší skandály se týkaly přednostního očkování někoho, kdo na to podle systému ministerstva zdravotnictví neměl nárok. Jednou z těchto osob měla být i režisérka Olga Sommerová (71). V Press klubu se na Frekvenci 1 ke kauze vyjádřil ředitel FN Královské Vinohrady Petr Arengberger. 

Reportéři Seznam Zpráv ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze narazili na dokumentaristku Olgu Sommerovou. Soudě podle reakce si slavná režisérka zřejmě uvědomovala, že dělá něco nepatřičného. Na přímý dotaz odmítla reportérům odpovědět a jen se odkázala na sestřičku. Znamená to, že díky známostem lze ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady předbíhat v oficiálním pořadníku na očkování, přestože Olze Sommerové je teprve 71 let a přednost před ní mají mít nejen zdravotníci, ale téměř každý z půl milionu seniorů nad 80 let, kteří v České republice žijí? V pořadu Press klub na Frekvenci 1 vyzpovídala ředitele FN Královské Vinohrady Petra Arenbergera Romana Navarová.

Ten se prý na případ osobně zaměřil. “Skutečně jsem prověřoval, jestli ta dotyčná dáma byla v našem objednávkovém systému, a nebyla,”uvedl ředitel nemocnice.

Nebyla v registru

“Dál jsem potom prověřoval, jestli ji někdo v tom systému buď zadával, nebo dokonce jestli ji tam fyzicky viděl a znal. Je pravda, že paní primářka, která má očkování na starosti a v tu dobu tam byla, tak neví o koho se jedná, stejně tak přiznám se i já jsem nevěděl, o koho jde,” pokračoval Arenberger, který hledal svědky o režisérčině přítomnosti na oddělení.

“Potom jsme ještě prověřovali sestřičky a ty údajně také o ničem nevěděly. Z našeho pohledu očkovaná nebyla, ani v tom registru očkovaných se neobjevila. Tak by neměla nárok na všechny ty výhody, které se plánují pro očkované, mezinárodní očkovací průkaz a podobně,” uvedl ředitel nemocnice.

Očkování popírá i Sommerová

Záhada kolem dokumentaristčiny přítomnosti se nakonec vysvětlila. “Nakonec mi volala ta paní redaktorka, která napsala tu reportáž s tím, že mluvila s paní Sommerovou a ta jí řekla, že skutečně očkovaná nebyla, že se tam byla jenom podívat,”uvedl Arenberger.

Kauzu, která mohla nemocnici poškodit, ale ředitel FN Královské Vinohrady překvapivě vnímá pozitivně. “Já myslím, že je to naprosto úžasné a já to velmi chválím. Já jsem se tím stal hodně slavným a mohu jim poděkovat,” zažertoval ve vysílání.

Je dobře, že populace ví, že je o očkování zájem

Za kauzu je ale svým způsobem vděčný i s naprostou vážností. “Já myslím, že je velmi dobře, že populace ví, že o to očkování je obrovský zájem. Vnímám to tak, že je to reklama, která je mnohem kvalitnější, než když uděláte jenom nějaký mediální shot o tom, jak někdo běhá po rozkvetlé louce bez roušky, ale že je vidět, že ti lidé mají o to očkování opravu zájem a že to není jako v Německu, kde by se naopak dokonce i zdravotníci bránili očkování. Čili u nás ten zájem je a já myslím, že média tomu dělají velmi dobrou službu, i když třeba tímto negativním výstřelem,” hodnotí.

Poslechněte si celý rozhovor:

Články - další články

Doporučujeme