Pijete celý den z jedné plastové láhve? Jako byste olizovali psovi hračku!

12. července 2017·Články·Redakce

Dbát na pitný režim je potřeba nejen v letních dnech. Bez jídla vydržíme více jak tři týdny, bez tekutin ale maximálně sedm dní. Až čtyři litry vody ztratíme vylučováním, potem a dýcháním, proto je potřeba tekutiny neustále doplňovat. K tomu jsou nám nápomocné například přenosné plastové lahvičky, které neustále plníme novou vodou. Věděli jste ale, že vinou tohoto návyku můžeme onemocnět?

Lékaři tento zvyk přirovnali k tomu, jako kdybyste psovi vzali hračku a olízli ji. Nejen hrdlo láhve, ze které pijete, je obsypáno bakteriemi, které přímo milují vlhké prostředí, celý obsah je rizikový a hrozí nám nebezpečí, tvrdí web treadmillreviews.net, jehož tým odebral vzorky s 12 opakovaně používaných láhví sportovců a nechal je zkoumat v laboratoři.

Výsledek odborníky šokoval. Láhve obsahovaly více jak 300 tisíc jednotek bakterií žijících v kolonách na jeden centimetr čtvereční. Nejlépe z testování vyšly ty s umělohmotným brčkem v rámci uzávěru, i v nich se ale drželo poměrně velké procento bakterií a rozhodně nebyly označeny za vhodné.

Je samozřejmé, že kupovat si neustále nové pití, se finančně nevyplatí. Ideálním řešením je nerezová nádoba. Ať už pijete z čehokoliv, vždy dbejte na každodenní vymytí nádoby a výměnu tekutiny.

Články - další články

Doporučujeme