Jak poznat, že pijete moc alkoholu? Tyto příznaky vám napoví

27. června 2021·Životní styl·Barbora Pisingerová

Foto: Shutterstock

V České republice není záliba v alkoholu ničím výjimečným. Během pandemie jeho spotřeba ještě stoupla a přibylo i lidí, kteří pijí rizikovým způsobem. Jak poznat, kdy už ale člověk své tělo zatěžuje moc? Tyhle projevy vám napoví. 

Pozitivní vztah k alkoholu je v české kultuře poměrně silně zakořeněný. O to těžší ale někdy může být rozpoznat signály, že na nás jeho konzumace nemá dobrý vliv. Vždycky se najde příležitost, proč si dát skleničku, a taky důvody, čím popíjení omluvit a racionalizovat. Někdy je ale dobré se nad pitím upřímně zamyslet.

Lidé si často myslí, že pokud se jich netýkají příznaky alkoholismu, je jejich pití naprosto v pořádku. Tak to ale mnohdy nebývá. Problematický je už takzvaný návyk na alkohol. Ten se projevuje převážně psychickou potřebou dát si drink.

Pití na kuráž nebo zapíjení problémů

Že se vás týká poznáte třeba tak, že už si nedovedete představit, že byste víkend nebo společenskou událost strávili bez alkoholu, nebo se vám taková představa příčí. Mezi další klasické projevy patří tzv. pití na kuráž – pijeme, abychom si zvedli sebevědomí a máme pocit, že po pár drincích se dostáváme do svého “lepšího já”. To je ale obvykle způsobeno jen tzv. “pivními brýlemi”, které upravují naše vnímání. Zatímco vnitřně sršíme sebejistotou, naše okolí nás obvykle vnímá značně odlišně. Po vystřízlivění se navíc nezřídka objevuje stud a postalkoholová úzkost, když si uvědomíme, že ne všechno, co jsme dělali, bylo opravdu tak skvělé.

Lidé s alkoholovým návykem mají také tendenci upřednostňovat pití alkoholu před povinnostmi nebo situacemi, kdy se nepije. Místo toho, aby dohnali resty nebo vyrazili s kamarádem do přírody, tak raději zamíří do hospody. Na problém vás mohou upozornit i množící se poznámky blízkých nebo fakt, že o tom, jak často pijete, raději lidem neříkáte celou pravdu.

Mezi další znaky patří například pití o samotě, snaha “zapíjet problémy” a ovlivnit pitím své emoce, nebo i fakt, že alkoholu musíte vypít čím dál víc, abyste se opili. Pokud je tohle váš případ, znamená to, že už se vaše tělo na časté pití adaptovalo a játra vylučují více ezymů pro odbourávání alkoholu.

Kdy už tělo prosí o pomoc

A pokud se u vás projevily následující fyziologické příznaky, je nejvyšší čas alkohol dramaticky omezit. Tyto projevy značí, že vaše tělo už doslova prosí o pomoc:

    • Snadno a často se vám tvoří modřiny
    • Trápí vás žaludeční problémy
    • Zaznamenali jste změny na váze bez zjevné příčiny (ať už nahoru, nebo dolů)
    • Zažíváte pálení žáhy
    • Trápí vás necitlivost končetin nebo mravenčení
    • Trpíte na časté bakteriální infekce

Zkušební půst

Dobrý způsob, jak otestovat svůj životní styl, je třeba zkušební alkoholový půst na předem stanovenou dobu. Ten lidé praktikují např. každý rok v rámci akce Suchý únor. Pokud vás ale myšlenka zaujala, na druhý měsíc v roce samozřejmě čekat nemusíte. Své vlastní “suché” období si klidně naplánujte kdykoli během roku podle vlastních potřeb.

Životní styl - další články

Doporučujeme