Posledním přáním umírajícího mladíka bylo dítě. Cizí žena se rozhodla mu ho splnit

22. května 2019·Články·Barbora Pisingerová

Zdroj: Facebook / Liat Malka

Jak se říká, ty nejšílenější příběhy píše někdy sám život. O tom, že je to pravda, se přesvědčila i žena jménem Liat Malka z Izraele, která toužila po dítěti. Nakonec se rozhodla splnit poslední přání mladíka (†25), který podlehl rakovině. Společně s jeho rodinou přivedla na svět jeho dceru sedm let po jeho smrti.

Když bylo ženě jménem Liat Malka 35 let, pracovala jako učitelka ve školce a neměla ani partnera, ani děti. V té době si začala silně uvědomovat tikající biologické hodiny a zmocnil se jí strach, že pokud bude čekat ještě několik let, může prožít svůj život zcela bez potomků.

Neznámého dárce nechtěla

Liat nechtěla využít služeb neznámého dárce, protože si přála, aby její dítě vědělo, kdo byl jeho otec a jaká byla jeho historie. Mít dítě jen tak s někým se jí ale také nezdálo jako dobrý nápad. Jednoho dne se ale dozvěděla o případu, který ji velmi zaujal. Rodina zesnulého mladíka, který ve své videozávěti uvedl jasné přání mít potomka, se dohodla s cizí ženou, že s jeho spermatem otěhotní.

Baruch Poznansky (†25) ve svých třiadvaceti letech objevil v ústech ranku, která nepřestávala krvácet. O něco později mu lékaři diagnostikovali rakovinu. Protože chemoterapie výrazně ovlivňuje lidskou plodnost, nechal si mladík před začátkem léčby zmrazit své spermie. O dva roky později byl však jeho stav natolik vážný, že začalo být zřejmé, že už se zřejmě nevyléčí.

Poslední přání

Baruch natočil unikátní videozávěť, ve které jasně uvedl, že si přeje, aby ze zmraženého spermatu vzešlo dítě. Po jeho smrti se pak jeho rodiče skutečně snažili jeho přání splnit a dokonce se jim podařilo najít ženu, která s tím souhlasila. Poznanští nakonec vyhráli u izraelského soudu právo použít synovy spermie a “projekt” mohl začít.

Liat to připadalo jako skvělý nápad a aby se dozvěděla více podrobností, rodinu zkontaktovala. Ukázalo se přitom, že žena, se kterou byla rodina dohodnutá, už není ve hře. Krátce po výhře u soudu totiž poznala nového partnera a z celé záležitosti vycouvala. Rodině se pak ozvala ještě jedna žena, ta však ani po sedmi pokusech s umělým oplodněním neotěhotněla a zásoby mladíkova spermatu se začínaly ztenčovat.

Úsměv na fotkách

V roce 2013 jim však do života vstoupila Liat. “Byla to krásná, mladá žena. Černé vlasy, červený kabát, moc se mi líbila od samého začátku. Viděla jsem, že je to dobrý člověk,” popsala Baruchova maminka Julia Poznansky pro BBC.

Ukázala tedy Liat fotografie svého milovaného syna a mladá žena okamžitě cítila, že by to mohlo fungovat. “Jen z pohledu na fotky jsem věděla, jaký byl – dobrosrdečné oči, ten největší úsměv, jaký si můžete představit, obklopen přáteli a velmi pohledný,” pomyslela si Liat.

Začátek procesu

Mladíkovi rodiče Vlad a Julia Poznanští uzavřeli s Liat smlouvu a umožnili jí výsadní právo na použití Baruchových spermií. Kontrakt zároveň uváděl, že mají prarodiče právo navštěvovat vzniklého potomka. Navzdory právnímu ošetření však v celé záležitosti nefigurovaly žádné peníze. Rodiče muže se totiž báli, že by finanční odměna přilákala špatný typ žen.

Následovalo několik schůzek se sociálními pracovníky, kteří řešili nejrůznější možné problémy, které by mezi rodinami mohly nastat. Zatímco Baruchovi rodiče přišli do Izraele z Ruska, rodina Liat přišla do země z Maroka. Naštěstí však spolu možní příbuzní vycházeli dobře.

Šťastný konec

Nakonec byla snaha úspěšná a Liat otěhotněla. Po devíti měsících přivedla na svět zdravou holčičku, která dostala jméno Shira. Narodila se 1. prosince 2015, sedm let poté, co její otec 7 listopadu 2008 podlehl rakovině.

“Byla přesně taková, jak jsem si přála ve svých snech,” vzpomíná Liat. “Byla tak krásná, nemohla jsem tomu uvěřit,” svěřila se. A podobně se cítili i rodiče tatínka. “Cítila jsem se, jako by moje srdce poprvé po dlouhé době začalo zase bít,” uvedla Julia.

Podle ní by Baruch svou dceru nesmírně miloval. “Je krásná, chytrá, veselá, je všechno, v co bychom mohli u dítěte doufat. Je perfektní. Je opravdu perfektní,” rozplývá se babička nad vnučkou.

Články - další články

Doporučujeme