Pracoval u aerolinek přes třicet let. Teď dostal výpověď, protože upozornil na riziko modlení se za letu

8. srpna 2023·Články·ČTK

Turecká letecká společnost Turkish Airlines dala výpověď pilotovi, který u ní pracoval přes 30 let. Důvod firma neuvedla, ale podle propuštěného pilota to udělala proto, že vyjádřil pochybnosti nad tím, aby bylo pilotům povoleno modlit se za letu.

“Modlit se v kokpitu za letu je riskantní z hlediska bezpečnosti,” řekl podle turecké televize pilot kopilotovi, který si na něj posléze stěžoval. Podle pilota spolu hovořili také o řízení letadla v době ramadánového půstu, což pilot v případě dlouhých letů rovněž označil za riskantní. “Jsem také muslim, ale za letu by to bylo riskantní (provádět modlitby),” dodal. Kopilot namítl, že se může odejít modlit z kokpitu stejně, jako odchází na toaletu.

Zatím není jasné, jak by mělo pravidlo pro modlení pilotů za letu vypadat, ani kdy by mělo být zavedeno. O takové možnosti totiž minulý měsíc hovořil pouze na sociální síti Ahmet Bolat z vedení Turkish Airlines. Na Bolatova slova reagovali někteří uživatelé sítě X, bývalého twitteru, kteří zpochybnili, jak by se v pohybujícím se letadle určoval směr modlitby. Muslimové totiž každodenní modlitby provádějí směrem k Mekce. Někteří se také ptali, v jakou hodinu by se modlitba konala, zda podle času v místě odletu, anebo v čase v místě příletu.

Články - další články

Doporučujeme